VIDEO

Το ηχηρό μήνυμα 9χρονης για τα ίσα δικαιώματα και τον ρατσισμό που όλοι θα έπρεπε να ακούσουμε


Εύα Καραμπάτσου

3 Ιουνίου 2020

Το ηχηρό μήνυμα 9χρονης για τα ίσα δικαιώματα και τον ρατσισμό που όλοι θα έπρεπε να ακούσουμε

Με τις διαδηλώσεις στο αμερικανικό έδαφος να συνεχίζονται και να χάνονται κι άλλες αθώες ανθρώπινες ζωές, στη σκιά του θανάτου του George Floyd, χιλιάδες αφροαμερικανοί και λευκοί είναι στους δρόμους και ζητούν δικαιοσύνη.

Η υπόθεση Floyd έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις.

https://instagram.com/p/CA9YwenHnf0/

Ο 46χρονος Floyd έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το video που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει "Δεν μπορώ να αναπνεύσω", καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. «Δεν θα έπρεπε να συζητάμε και να απαιτούμε τα αυτονόητα», λένε όλοι μιλώντας για τα ίσα δικαιώματα που θα έπρεπε να είχαμε ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, εθνικότητας.

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να τα εξηγήσει και η 9χρονη Zianna Oliphant, η οποία αν και δεν είχε προγραμματίσει να μιλήσει εξ ονόματος ολόκληρης της πόλης, το είχε κάνει το 2016 και το μήνυμά της σήμερα είναι πιο επίκαιρο και πιο ουσιώδες από ποτέ. Όταν, μάλιστα, μίλησε, εντυπωσίασε τους πάντες με τον αυθορμητισμό και τα λεγόμενά της.

https://youtu.be/3Ae-2gSeXPU

Ήταν μόνο μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία ενός έγχρωμου άνδρα από αστυνομικό όταν η Ζianna άρχισε να μιλά ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Charlotte. «Είμαστε μαύροι και δεν πρέπει να αισθανόμαστε κατά αυτόν τον τρόπο», είχε πει η νεαρή με δάκρυα στα μάτια. Η μητέρα της Zianna, Precious Oliphant, είχε πει αργότερα ότι η ομιλία της δεν ήταν προγραμματισμένη. «Είναι κρίμα που σκοτώνονται οι πατεράδες και οι μητέρες μας και δεν μπορούμε να τους βλέπουμε», είχε τονίσει η Ζianna με δάκρυα. «Είναι κρίμα που πρέπει να πάμε στο νεκροταφείο».

«Το μόνο που θέλουμε είναι απλώς να έχουμε ίσα δικαιώματα και την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.