LIFE NOW #NOW

Τα «παράθυρα του κρασιού» ανοίγουν και πάλι, μετά από αιώνες, στην Ιταλία


The Jennettes

17 Αυγούστου 2020

Τα «παράθυρα του κρασιού» ανοίγουν και πάλι, μετά από αιώνες, στην Ιταλία

Τα «παράθυρα του κρασιού», ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο που εμφανίστηκε κατά τα χρόνια της βουβωνικής πανώλης, ανοίγουν ξανά στην Τοσκάνη. Πριν από αιώνες, η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος», πέρασε από την Ευρώπη, με θύματα το 1/3 του πληθυσμού της. Προερχόμενη από την Ασία, η βουβωνική πανώλη έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε από εκεί στον βορρά.

Τα «παράθυρα κρασιού», ή αλλιώς «buchette del vino», της Τοσκάνης, είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους. Μικρά ανοίγματα στους τοίχους των οινοποιείων και των καταστημάτων μέσα από τα οποία οι έμποροι εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους προκειμένου να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. Τα παράθυρα του κρασιού «εγκαινιάστηκαν» για πρώτη φορά γύρω στο 1600 αλλά έμειναν αναξιοποίητα για αιώνες. Όλα αυτά μέχρι σήμερα που ο COVID-19.

https://instagram.com/p/B_EncVNllRt/?

«Όλοι περιορίστηκαν στο σπίτι τους για δύο μήνες και μέχρι η κυβέρνηση να επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα», διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του Wine Window Association η οποία αναφέρει ότι ορισμένοι επιχειρηματίες «γύρισαν πίσω το ρολόι» και μέσα από τα παράθυρα αυτά διανέμουν ποτήρια με κρασί, φλιτζάνια καφέ, ποτά, σάντουιτς και παγωτά, «χωρίς να μεταδίδουν μικρόβια».

Σύμφωνα με τον Matteo Faglia, πρόεδρο του Wine Window Association, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χτυπήσουν τα μικρά ξύλινα παντζούρια και να σερβιριστούν τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας. Όπως αναφέρει τα «παράθυρα κρασιού» σταδιακά καταργήθηκαν και ορισμένα «χάθηκαν για πάντα» στις πλημμύρες του 1966.

https://instagram.com/p/B__8Lr-F8AA/?