UPDATE #NOW

Σεξουαλική παρενόχληση: Πώς εκπαιδεύουμε τα αγόρια να το κάνουν από την παιδική ηλικία


Κλέλια Φατούρου

10 Δεκεμβρίου 2021

boys
Unsplash/Annie Spratt
Η σεξουαλική παρενόχληση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά, με βασικό κριτήριο το φύλο τους

Το 2021 φεύγει και μας αφήνει με ανάμικτα συναισθήματα. Τα θετικά αφορούν το ελληνικό #metoo και πώς άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο εργασίας και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική παρενόχληση.

Τα άλλαξε πράγματι όμως; Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2020 από το Pew Research, το 57% των ενηλίκων θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για τη φυλετική ισότητα, με το 82% των γυναικών και το 72% των ανδρών να συνεχίζουν να βλέπουν τη σεξουαλική παρενόχληση ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη δουλειά τους. Και μιλάμε για τις Η.Π.Α, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε το #metoo.

Πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια και πώς τα κορίτσια;

Ας μην κοροιδευόμαστε, όλα ξεκινούν από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα αγόρια και τα κορίτσια στο μεγάλωμά τους. Είναι βαθιά ριζωμένη η αντίληψη ότι τα αγόρια αποθαρρύνονται από το να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, εκτός αν μιλάμε για τον θυμό, και απλώς τα εσωτερικεύουν. Σύμφωνα με μία παγκόσμια μελέτη, οι έφηβοι δηλώνουν ότι νιώθουν οφείλουν να έχουν σωματική δύναμη, να δέρνουν όταν κάποιος τους προκαλεί και να φιλιούνται με κορίτσια.

Αντίστοιχα, το 1/3 των κοριτσιών δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πιο σημαντική ιδιότητά του είναι η εμφάνιση. Μόνο το 1% πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι μία ικανότητα ή δεξιότητα. Το 69% των κοριτσιών, από 10 έως 19 ετών έχει νιώσει να σεξουαλικοποιείται πού και πού με το 22% να απαντά ότι συμβαίνει πολύ συχνά. Πώς συμβαίνει αυτό; Εφόσον τα αγόρια έχουν διδαχθεί ότι ο ανδρισμός αποδεικνύεται μέσα από το σεξ με τα κορίτσια. Στο μεταξύ, έχουν διδαχθεί ότι πρέπει να δείχνουν κατανόηση και να έχουν παθητική στάση. Ανέφεραν επίσης ότι αν πουν ότι έχουν παρενοχληθεί, δεν θα είναι πλέον αρεστές. Επίσης, φοβούνται ότι θα παρενοχληθούν ψυχολογικά από τους θύτες αλλά και τους φίλους τους.

Οι έφηβοι γίνονται ενήλικες

Μιλάμε λοιπόν για τρομακτικά ποσοστά παρενόχλησης στο σχολείο και για εφήβους που κάποια στιγμή ενηλικιώνονται και μπαίνουν στον εργασιακό στίβο. Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται (λανθασμένα) ότι περιλαμβάνει βιασμό, αγγίγματα και απειλές. Παρενόχληση είναι τα σεξουαλικά σχόλια, τα αστεία, οι χειρονομίες και οι υποβιβασμοί. Γιατί έχουν μάθει στο σχολείο (και στο σπίτι) ότι όλα αυτά δεν συνιστούν παρενόχληση, αλλά ανδρισμό.

Αν αναρωτιέστε για το αν υπάρχει λύση, η απάντηση είναι ναι αλλά το πρόβλημα είναι θεμελιώδες και χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται να αλλάξουν οι κανονισμοί στον εργασιακό χώρο, προκειμένου να νιώθουν όλοι ασφαλείς και ίσοι ενώ το θέμα του μεγαλώματος των παιδιών είναι κάτι που (ελπίζω πως) θα αλλάξει, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρει χρόνια. Ευελπιστώ ότι οι νεότερες γενιές επιτρέπουν στους γιους να εκδηλώνουν όλα τα συναισθήματά τους, τους διδάσκουν την έννοια της συναίνεσης και τα κορίτσια δεν εμποτίζονται με στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να σιωπούν και να νομίζουν ότι boys will be boys.