O Macron ανακοίνωσε σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης: «Όχι γυναικείο πρόβλημα, αλλά κοινωνικό»

Splash News

Η στρατηγική της Γαλλίας για την ενημέρωση και τη θεραπεία μιας «αόρατης πάθησης»

Πολλοί την αποκαλούν «αόρατη πάθηση». Η ενδομητρίωση βασανίζει εκατομμύρια γυναίκες, όμως λίγες έχουν την τύχη να την αντιμετωπίσουν. Πολλοί τις υποτιμούν, ακόμα, τους λένε πως απλά δεν αντέχουν τους πόνους περιόδου. Ο Emmanuel Macron δεν ανήκει σε αυτούς. Ο Γάλλος Πρόεδρος όχι απλώς αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά οργανώνει εθνική πολιτική για την ενημέρωση, τη διάγνωση και την καταπολέμησή της.

«Δεν είναι γυναικείο πρόβλημα. Είναι κοινωνικό πρόβλημα», είπε, τονίζοντας ότι η ενδομητρίωση βασανίζει τουλάχιστον 1 στις 10 Γαλλίδες (2,5 εκατομμύρια γυναίκες, περίπου) ενώ αποτελεί την κύρια αιτία υπογονιμότητας στη χώρα. Είναι μία ασθένεια που ήρθε ώρα «να βγει από τη σιωπή», όπως επεσήμανε.

O Emmanuel Macron πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία ασθένεια που πρέπει να γίνει γνωστή σε όλους: «στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμη και σε ιατρικούς κύκλους».

To σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ευρωβουλευτή και γυναικολόγου Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, και του Γάλλου υπουργού Υγείας Olivier Véran. Προκειμένου να επιτευθχεί ο στόχος του, ο Macron δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «ειδική χρηματοδότηση», ανάλογη του μεγέθους των προκλήσεων.