Ήταν το 2006, όταν το MoMA, το εμβληματικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, αποφάσιζε ν’ ανοίξει διάλογο με τα άτομα με άνοια. Εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα «Meet me at MoMa» διοργάνωνε σε μηνιαία βάση, μια δίωρη περιήγηση 16 ατόμων με Alzheimer στις εκθέσεις του μουσείου, συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές αλλά και ενθάρρυνση να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.
Σήμερα, 16 χρόνια μετά, με την άνοια να καλπάζει παγκοσμίως, τουλάχιστον 100 μουσεία και πολιτιστικοί φορείς απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη μιμούνται ή εξελίσσουν σε παραλλαγές το παράδειγμα του ΜoMa. Σήμερα, το Ίδρυμα Άγγελου και Λητούς Κατακουζηνού και η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να προσθέσει την δική της κουκίδα σ’ αυτόν τον χάρτη.
'Ενας οδηγός – εργαλείο για μουσεία και πολιτιστικούς χώρους
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το ‘Ιδρυμα Κατακουζηνού δημοσίευσε έναν πρότυπο οδηγό – πρόταση (blue print) για Μουσεία και Πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα. Το blue print – με την καθοδήγηση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών – εισηγείται ιδέες και ενθαρρύνει τους ποικίλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας να λειτουργήσουν ως θύλακες φίλιοι και φιλόξενοι προς τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.