Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πρώτα έγχρωμα πορτρέτα μουμιών εδώ και έναν αιώνα
JTeam
9 Δεκεμβρίου 2022
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ολοκληρώνοντας τη 10η περίοδο των ανασκαφών τους στη Γκέρζα (αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται 75 μίλια νοτιοδυτικά του σύγχρονου Καΐρου), ανακοίνωσαν την ανασκαφή δύο πορτρέτων μούμιας και περαιτέρω αποσπασματικών πορτρέτων – τα πρώτα μοναδικά δείγματα τέτοιων πινάκων που συναντούν το φως εδώ και περισσότερo από 115 χρόνια. Η ομάδα βρήκε επίσης μούμιες, πάπυρους, αγγεία και φέρετρα, που χρονολογούνται από την ίδρυση της Γκέρζα ως Φιλαδέλφεια κατά την περίοδο των Πτολεμαίων (305–30 π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.-390 μ.Χ.).
Μια ανακοίνωση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση εξηγεί ότι ο βασιλιάς Πτολεμαίος Β’ (309–246 π.Χ.) ίδρυσε τη Φιλαδέλφεια ως ένα βουκολικό κεντρικό χωριό, μέρος του αγροτικού του έργου αποκατάστασης για να εξασφαλίσει πόρους για την αυτοκρατορία του. Οι ερευνητές σκάβουν από το 2016 στον αρχαιολογικό χώρο, που κάποτε κατοικούσαν Έλληνες και Αιγύπτιοι.
Σύμφωνα με τον Adel Okasha, επικεφαλής του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η τελευταία περίοδος της αποστολής εξερεύνησε ένα ημιυπόγειο τάφο «με δάπεδο από έγχρωμο ασβεστοκονίαμα και διακοσμημένο με εναλλάξιμα πλακάκια». Το κτίριο παρέχει πρόσβαση στο δικό του στενό δρόμο και υπάρχει μια κατασκευή έξω από τη νότια πρόσοψή του, όπου οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια τεσσάρων κιόνων. Στο εσωτερικό, το ταφικό κτίριο εκτείνεται σε έξι μεγάλης κλίμακας τάφους από πλίνθους λάσπης με «ομαδικούς τάφους σε στυλ κατακόμβης».
Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr