H μικρή αδερφή της Barbie με σκολίωση: Η πρώτη κούκλα που φορά στήριγμα πλάτης

Σε μια προσπάθεια να γίνει πιο συμπεριληπτική, η Barbie έκανε μια σημαντική προσθήκη στη σειρά της

Η Mattel δημιούργησε μια κούκλα έξω από τα καθιερωμένα σε συνεργασία με τον νευροχειρουργό Dr. Luke Macyszyn, ο οποίος ειδικεύεται στις σύνθετες διαταραχές της σπονδυλικής στήλης των παιδιών. Οι σχεδιαστές ακολούθησαν τις συμβουλές του για την κατασκευή της μικρής αδερφής της Barbie, Chelsea, η οποία έχει σκολίωση.

Η κούκλα 15 εκατοστών με καστανά μαλλιά, είναι ντυμένη στα ροζ, έχει καμπυλότητα στη σπονδυλική στήλη και αφαιρούμενο πράσινο στήριγμα πλάτης σαν τα άτομα με σκολίωση, ενώ φοράει λευκά παπούτσια. Η Lisa McKnight, εκτελεστική αντιπρόεδρος και παγκόσμια επικεφαλής της Barbie και υπεύθυνη και για τις άλλες κούκλες της Mattel, ανέφερε: «Πιστεύουμε στη δύναμη της αντιπροσωπευτικότητας και δεσμευόμαστε να δημιουργούμε κούκλες με ποικίλες εμφανίσεις, ώστε τα παιδιά να μπορούν να δουν τον εαυτό τους στη Barbie και τώρα σε μια σειρά με τη μικρή αδελφή της Barbie, την Chelsea».

Η McKnight μάλιστα συμπλήρωσε: «Η σειρά μας με την Chelsea παρέχει απείρως περισσότερους τρόπους για να πυροδοτήσει την αφήγηση ιστοριών, ενώ παράλληλα παρέχει στα παιδιά έναν τρόπο να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και τις δεξιότητες τους μέσω του παιχνιδιού με κούκλες».

Το 2022, η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης την πρώτη της Barbie με ακουστικά βαρηκοΐας με την υποστήριξη της νικήτριας του Strictly Come Dancing, Rose Ayling-Ellis. Οι νέες αυτές κούκλες έχουν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά «να δουν την αντανάκλαση του εαυτού τους», έχει σημειώσει παλαιότερα η McKnight. Ο Ken επίσης έχει λεύκη ενώ στη νέα σειρά είχαμε δει και αλλαγές στο σωματότυπο της κούκλας: οι γυναικείες φιγούρες αποκτούν καμπύλες, οι αντρικές αντίστοιχα δεν έχουν πάντα έντονα μυώδες σώμα. 

Η Barbie έχει αρχίσει να αλλάζει ήδη, εδώ και κάποια χρόνια. Το 2019 η κούκλα κάθισε πρώτη φορά σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ έγινε και μελαχρινή και με πρόσθετο πόδι. Το 2020, αντίστοιχα, η εταιρεία λάνσαρε μια μαύρη Barbie με λεύκη, σε μια προσπάθεια όλα τα παιδιά να δουν τον εαυτό τους μέσα από κάθε συλλογή. 

TAGS