Berlinale 2023: To "Inside" του Βασίλη Κατσούπη εντυπωσίασε το Φεστιβάλ Βερολίνου (όπως και ο Willem Dafoe)

Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη που εντυπωσίασε το Φεστιβάλ Βερολίνου

«Όταν ήμουν μικρός, ο δάσκαλος μάς ρώτησε ποια είναι τα 3 πράγματα που θα σώζαμε αν έπαιρνε το σπίτι μας φωτιά. Είπα: ένα τετράδιο για σκίτσα, ένα album των AC/DC και τον γάτο μου, Groucho. Δεν είπα τους γονείς ή την αδερφή μου. Αυτό με κάνει κακό άνθρωπο; Οι γάτες πεθαίνουν, η μουσική φθείρεται αλλά η τέχνη μένει».

Αυτά είναι τα λόγια που ακούμε από τον Nemo, των πρωταγωνιστή της ταινίας "Inside", σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κατσούπη. Ο Willem Dafoe δεν θέλει να σκέφτεται τι θα έσωζε, γιατί προτιμά να μην πάρει το σπίτι του φωτιά. Αυτό είπε τουλάχιστον στη συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ Βερολίνου, εκεί όπου μίλησαν για την ταινία που έχει κάνει αίσθηση.

Ο Κατσούπης έκανε το ντεμπούτο του με το Inside, μετά το ντοκιμαντέρ "My Friend Larry Gus", και με τη βοήθεια του σεναριογράφου Ben Hopkins, δημιούργησε μία ταινία που ανεβάζει (κυριολεκτικά) τους παλμούς σου. Ένας κλέφτης έργων τέχνης παγιδεύεται σε ένα ρετιρέ της Νέας Υόρκης, που έχει μπει να διαρρήξει, και μοιάζει περισσότερο με ένα γυάλινο κλουβί/γκαλερί. Έχει συνεργό, αλλά ένα μηχανικό λάθος, οδηγεί στον εγκλωβισμό του, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Μία διάρρηξη που μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης. Πανικοβάλλεται, δοκιμάζει τα πάντα, και φτάνει στα όρια της παράνοιας. Η ανάγκη του για ελευθερία τον οδηγεί στη δημιουργία ενός πύργου από έπιπλα. Ένας τρόπος έκφρασης τέχνης ή ο δρόμος για την ελευθερία του; Ή μήπως και τα δύο; Μία ταινία με έναν πρωταγωνιστή, ελάχιστο διάλογο και κυρίως σιωπηλές προσπάθειες. Σύμφωνα με το Deadline, ο Βασίλης Κατσούπης μετέτρεψε μία εσωτερική ιδέα σε ένα ψυχολογικό θρίλερ για την επιβίωση, μία ταινία για την τέχνη και τη σημασία που έχει για τις ζωές μας. 

Η ομάδα του Inside παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Berlinale και ο Dafoe μίλησε για αυτό που τον έκανε να πει το ναι. «Το σενάριο είχε ενδιαφέρον, αλλά ήξερα ότι μπορεί να αλλάξει στην πορεία. Αν είναι προσεκτικά σχεδιασμένο, είναι υπέροχο να δουλεύεις έτσι, αντί να κολλάς σε μία συγκεκριμένη ιδέα που δεν παρεκκλίνει. Ήταν πρόκληση. Ένας ρόλος που απαιτεί τη συμμετοχή του σώματος, αλλά με ένα τρόπο που θυμίζει διαλογισμό. Ήταν σωματικό αλλά και τόσο εσωτερικό. Επίσης, λατρεύω την τέχνη και επισκέπτομαι πολύ συχνά γκαλερί. Μεγάλωσα εξάλλου στη Νέα Υόρκη, σε μία εποχή όπου η τέχνη ήταν παντού και με κάθε τρόπο».

Όσο για τον δημιουργό, Βασίλη Κατσούπη, «η τέχνη είναι πολύ σημαντική. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία μορφή επικοινωνίας και τη βλέπουμε ως επένδυση». Ο Dafoe συμπλήρωσε ότι πρέπει να βλέπουμε την τέχνη με διαφορετική ματιά, γιατί αλλιώς κολλάς. Και όταν κολλάς, σταματάς να είσαι παραγωγικός και να έχεις ενσυναίσθηση. «Χάνεις τον προσανατολισμό σου, αλλά συνδέεσαι με το μυστήριο».

Ο παραγωγός της ταινίας, Γιώργος Καρναβάς, ενημέρωσε την αίθουσα για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, με τις διαδηλώσεις των καλλιτεχνών, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του, ενώ ανέφερε ότι το "Inside" ήταν μία τρελή ιδέα που είχαν, και τελικά πραγματοποιήθηκε.