UPDATE #NOW

9 στους 10 ανθρώπους έχουν προκαταλήψεις κατά των γυναικών, σύμφωνα με ανησυχητική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών


Έλενα Κρητικού

12 Ιουνίου 2023

9 στους 10 ανθρώπους έχουν προκαταλήψεις κατά των γυναικών, σύμφωνα με ανησυχητική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών
pexels
Πολλές φορές, οι προκαταλήψεις κατά των γυναικών εκφράζονται και από γυναίκες

Οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών όπως φαίνεται, συνεχίζουν να είναι το ίδιο παγιωμένες όσο πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με ανησυχητική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, τρέφει προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών, αποκαλύπτει η μελέτη που έκανε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν:

Οι μισοί άνθρωποι σε 80 χώρες, πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες στην πολιτική ενώ το 40% θεωρεί ότι είναι πολύ καλύτεροι στις επιχειρήσεις συγκριτικά με τις γυναίκες. Το ένα τέταρτο των ανθρώπων θεωρεί μάλιστα φυσιολογικό ένας άνδρας να χτυπάει τη σύζυγό του

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2017 και 2022, και δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις από την τελευταία σχετική έρευνα του Οργανισμού που είχε δημοσιευτεί το 2020 από ευρήματα της περιόδου 2005- 2014.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης, Pedro Conceição: «Είχα την προσδοκία ότι θα βλέπαμε κάποια βελτίωση γιατί πόσο χειρότερο πια, μπορεί να γίνει όταν ο 1 στους 10 ανθρώπους έχει τέτοιες προκαταλήψεις; Ήταν μια περίοδος που είδαμε για παράδειγμα, το κίνημα #MeToo και καταλάβαμε πόσο αρνητικά επηρεάζονται οι γυναίκες από τέτοιες προκαταλήψεις. Δυστυχώς, είναι σοκαριστικό όλο αυτό. Την πρώτη φορά, είχα σοκαριστεί από το μέγεθος των προκαταλήψεων και τώρα, από την έλλειψη προόδου».

Τα απογοητευτικά ευρήματα κάνουν ορατές τις παραβιάσεις των γυναικείων δικαιωμάτων και παρόλο που οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες από ποτέ, παρατηρείται μισθολογικό χάσμα με τους άνδρες κατά 39%. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας στο Oxfam GB, Anam Parvez:

«Η έρευνα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και εξηγεί γιατί ο κόσμος δεν θα έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων μέχρι το 2030»

Όπως προσθέτει: «Το 2021, 1 στις 5 γυναίκες παντρεύτηκαν πριν τα 18 τους, 1.7 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με λιγότερο από $5.50 τη μέρα, και οι γυναίκες συνεχίζουν να μην πληρώνονται για τις οικιακές εργασίες».

Με αυτά τα δεδομένα, «θα χρειαστούν 186 χρόνια για να καλυφθούν τα κενά»

Η ειδικός πάνω σε θέματα βίας που προκύπτουν από τις ανισότητες των φύλων, Heidi Stöckl, εξηγεί: «Υπάρχει οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, κυρίως στο Αφγανιστάν, αλλά και στον δυτικό κόσμο, με τη θητεία του Donald Trump ή στη νότια Κορέα με την εκλογή ενός αντι-φεμινιστή προέδρου. Αυτό που μου προσφέρει ελπίδα, είναι ότι το νεαρότερο κομμάτι του πληθυσμού στην πλειοψηφία του, μάχεται για μια ίση κοινωνία».

Παρά τις δεκαετίες προόδου λοιπόν, συνεχίζει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων περνάει από την εξάλειψη αυτών των προκαταλήψεων και η υπηρεσία του ΟΗΕ προτρέπει κυβερνήσεις και θεσμούς να υιοθετήσουν «νέα πολιτική προσέγγιση για να αλλάξουν πεποιθήσεις και πρακτικές που αποτελούν διάκριση» σε βάρος των γυναικών.