5 σημάδια που δείχνουν ότι όντως κοιμηθήκατε καλά το βράδυ

pexels

Πώς να καταλάβετε πότε έχετε πραγματικά κοιμηθεί καλά.

Τα τελευταία χρόνια, ζητήματα όπως η ναρκοληψία και η αϋπνία έχουν γίνει πιο διαδεδομένα. Το γενικό άγχος αλλά και το άγχος της επιβίωσης μιας πανδημίας πιθανότατα έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα για όλους, ειδικά για εκείνους που είχαν ήδη προβλήματα ύπνου.

Η καλή ποιότητα ύπνου είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το άγχος, τη διάθεση και τη συναισθηματική μνήμη καθώς και την απόδοση, τη γνωστική ταχύτητα και ακρίβεια.

Η έρευνα είναι αδιευκρίνιστη για το πόσο ύπνο χρειάζονται οι ενήλικες - αν και το CDC συνιστά 7 ώρες ή περισσότερες για τους ενήλικες. Γενικά οι ώρες ποικίλουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, γι αυτό και είναι σημαντικό να αξιολογήσετε εσείς οι ίδιοι πόσο ξεκούραστοι και σε εγρήγορση νιώθετε όταν ξυπνάτε και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και ενώ σχεδόν σίγουρα γνωρίζετε πώς νιώθετε όταν δεν κοιμάστε καλά, μπορεί να μην ξέρετε πώς να καταλάβετε πότε νιώθετε ξεκούραστοι.

Βασικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε εάν έχετε κοιμηθεί καλά τη νύχτα

Ξυπνάτε σε εγρήγορση και έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα

Εάν κλείσετε το ξυπνητήρι 10 φορές, το πιθανότερο είναι ότι δεν κοιμάστε αρκετά. Όταν πέφτετε για ύπνο, το σώμα θα πρέπει να μπαίνει σε κατάσταση πλήρους ανάπαυσης, ώστε να ξυπνάτε με αρκετή ενέργεια. Ένας δείκτης ποιότητας ύπνου που λειτουργεί για μένα είναι να μπορώ να ξυπνάω χωρίς ξυπνητήρι και ταυτόχρονα να νιώθω γεμάτη ενέργεια και συγκεντρωμένη.

Τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι σταθερά

Εάν παρατηρήσετε σημαντικές και συχνές πτώσεις της ενέργειας σε συνδυασμό με την κούραση, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν ξεκουραστήκατε αρκετά. Είναι απολύτως φυσιολογικό να ξεκουραστείτε για λίγη ώρα το μεσημέρι, εφόσον μπορείτε, ωστόσο το να θέλετε να κοιμάστε πολλές φορές την ημέρα ή να παλεύετε να μείνετε ξύπνιοι μετά από έναν μεσημεριανό ύπνο μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν έχετε κοιμηθεί σωστά το βράδυ.

 

Τα μάτια σας νιώθουν ξεκούραστα

Εάν δυσκολεύεστε με τον ύπνο, είναι συνηθισμένο να έχετε ερυθρότητα και ερεθισμό στα μάτια. Αξιολογήστε πώς φαίνονται τα μάτια σας όταν ξυπνάτε, καθώς μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός δείκτης ύπνου. Ο περιορισμός της έκθεσης στις οθόνες και τα δυνατά φώτα  μπορεί να είναι χρήσιμο για να προετοιμαστούν τα μάτια μας για ξεκούραση.

Είστε συγκεντρωμένοι

Αν διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας βρίσκεται σε ένα εκατομμύριο μέρη και δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε καθημερινές εργασίες, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν ξεκουραστήκατε αρκετά. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, να τηρούμε τις εργασίες και να θυμόμαστε πράγματα.

Ξυπνάτε χωρίς πόνους

Εκτός αν έχετε χρόνιο πόνο ή άλλη πάθηση που επηρεάζει το πώς αισθάνεστε σωματικά, το σώμα σας θα πρέπει να αισθάνεται χαλαρό και χωρίς πόνο όταν ξυπνάτε. Εάν έχετε πόνο στην πλάτη ή πονοκεφάλους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου. Αν είναι δυνατόν, επενδύστε σε ένα ποιοτικό στρώμα, μαξιλάρια και σεντόνια για καλύτερο ύπνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.