WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα κάνετε αποτοξίνωση στο σπίτι και στο μυαλό σας


2 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς θα κάνετε αποτοξίνωση στο σπίτι και στο μυαλό σας

Η αποτοξίνωση μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να πίνετε πράσινους χυμούς και να γεμίζετε τη μπανιέρα με αιθέρια ελαία. Γιατί μπορείτε εκτός από το σώμα σας να κάνετε αποτοξίνωση στο σπίτι σας και στο μυαλό σας, ώστε να έχετε μια πιο ήρεμη ζωή. Δείτε μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές.

Πώς θα κάνετε αποτοξίνωση στο σπίτι σας 

Αυτή η στοίβα αλληλογραφίας στην κουζίνα, το σωρό παπουτσιών δίπλα στην πόρτα και το πάτωμα του μπάνιου με μισά χρησιμοποιημένα προϊόντα δυσκολεύουν τη διάθεσή σας. Μελέτες επισημαίνουν πως η ακαταστασία μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική σας υγεία. Όμως μην προσπαθείτε να κάνετε ξεκαθάρισμα μέσα σε μια ημέρα, γιατί μπορεί να σας φανεί εξαντλητικό και να σας απογοητεύσει. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε. 

Επιλέξτε μια ακατάστατη περιοχή του σπιτιού σας και αφιερώστε 20 λεπτά για να καθαρίσετε. Όταν περάσει ο χρόνος, αναγκάστε τον εαυτό σας να σταματήσει για τουλάχιστον 10 λεπτά ή και για το υπόλοιπο της ημέρας. 

Ξεδιαλύνετε τα καθαριστικά σας. Πολλά συμβατικά καθαριστικά μπορούν να επιδεινώσουν τις αναπνευστικές καταστάσεις, να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή ερεθισμούς του δέρματος και να δημιουργήσουν κινδύνους για την υγεία.

Ανανεώστε την κουζίνα σας. Κρύψτε το βάζο με τα μπισκότα και τοποθετήστε ένα  μπολ φρούτων, έτσι ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να φτάσετε ένα μήλο ή μια μπανάνα την επόμενη φορά που θέλετε κάτι να φάτε. Καθαρίστε με την ίδια προσέγγιση και τα ντουλάπια. Μετακινήστε τις πιο υγιεινές επιλογές στο μπροστινό μέρος των ραφιών και βάλτε τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ στο επάνω ράφι, όπου θα πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο για να τα φτάσετε. 

Πώς θα αποτοξινώσετε το μυαλό σας. 

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί αισθάνονται μοναξιά και η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών ήταν πιο αγχωμένοι από ό, τι το προηγούμενο έτος. Αυτές οι ψυχικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική σας κατάσταση. Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή είναι μια καλή επιλογή για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορείτε να κάνετε και τις παρακάτω αλλαγές. 

Κάντε κάτι που σας αρέσει. Προγραμματίστε να φάτε με έναν φίλο, να ξεκινήσετε ένα σπορ, ή ακόμα και να συμμετέχετε σε προγράμματα εθελοντισμού. Σε μια μελέτη περίπου 6.000 ενηλίκων 51 ετών και άνω, ο εθελοντισμός για δύο ώρες την εβδομάδα οδήγησε σε μειωμένα συναισθήματα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης. 

Οργανώστε τις υποχρεώσεις σας. Αφιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα στο πρόγραμμά σας για να σκεφτείτε τον κατάλογο με τις υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να σας ωοηθήσει ώστε να μην έχετε άγχος εάν θα τα προλάβετε όλα. 

Ασκηθείτε. Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι η άσκηση ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή ή την ψυχοθεραπεία όσο αφορά την ήπια κατάθλιψη. 

Κλείστε για λίγο το τηλέφωνό σας.  Εάν οι ώρες φαγητού είναι οι πιο αδύναμες στιγμές σας, τότε αφήστε το κινητό σας σε ένα άλλο δωμάτιο, πριν καθίσετε στο τραπέζι. Μελέτες δείχνουν ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη του τηλεφώνου μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, καθιστώντας δύσκολο το να κοιμηθείτε το βράδυ.  

Τέλος ορίστε ένα χρονικό όριο που θα είστε χωρίς το κινητό σας. Εάν είστε συνηθισμένοι να κρατάτε πάντα το κινητό σας, η αλλαγή αυτής της συνήθειας μπορεί να προκαλέσει άγχος. Γι αυτό μπορείτε στην αρχή να ορίσετε 15 λεπτά ως τη χρονική περίοδο που δεν θα χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας. Καθώς περνάει ο καιρός προσθέστε επιπλέον λεπτά και έτσι ο εγκέφαλός σας θα συνηθίσει να μην ελέγχει τόσο συχνά το κινητό. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.