
Όλοι θέλουμε να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις. Να έχουμε ευελιξία σκέψης και τη δυνατότητα να μαθαίνουμε και να κατανοούμε νέα πράγματα. Το να το θέλεις είναι εύκολο – το να το καταφέρεις όμως, απαιτεί να κατανοήσεις πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σου σε νευροβιολογικό επίπεδο. Ακολουθούν 4 τρόποι που σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη μπορούν να σε βοηθήσουν να αναβαθμίσεις τη σκέψη σου, να γίνεις πιο ευφυής και να παραμείνεις πνευματικά σε φόρμα.
4 τρόποι για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη
Υψηλότερο IQ μέσα σε 10 λεπτά
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε ότι μόλις 6 έως 10 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και γνωστικές δεξιότητες όπως η οργάνωση, η ιεράρχηση και ο προγραμματισμός. Μέτρια άσκηση σημαίνει γρήγορο περπάτημα, αργό τρέξιμο, ανέβασμα σκάλας. Δηλαδή δραστηριότητες που σε δυσκολεύουν μεν, αλλά δεν σε εξαντλούν. Έντονη άσκηση είναι το ποδήλατο, το κολύμπι, το HIIT, το γρήγορο τρέξιμο. Το εντυπωσιακό είναι ότι αν αντικαταστήσεις 8 λεπτά άσκησης με καθιστική δραστηριότητα, η νοητική σου απόδοση μπορεί να μειωθεί έως και 2%. Και αν 10 λεπτά σου φαίνονται πολλά, έχει αποδειχτεί ότι ακόμη και 2 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα μάθησης για έως και 2 ώρες!
Πάρε καλύτερες αποφάσεις με τη βοήθεια του “chunking”
Σε μια κλασική μελέτη, ερευνητές έδειξαν σε σκακιστές διαφορετικών επιπέδων μια διάταξη κομματιών σκακιού. Όταν η διάταξη ήταν ρεαλιστική (σαν αληθινό παιχνίδι), οι έμπειροι σκακιστές θυμούνταν τη θέση πολύ καλύτερα. Όταν όμως τα κομμάτια ήταν τοποθετημένα τυχαία, δεν τα πήγαιναν καλύτερα από τους αρχάριους. Οι έμπειροι δεν είχαν καλύτερη μνήμη – είχαν καλύτερη ικανότητα “chunking”: την ικανότητα να οργανώνουν και να ομαδοποιούν πληροφορίες με νόημα. Το chunking είναι η μητέρα κάθε μάθησης – το να ξέρεις κάτι τόσο καλά που μπορείς να το ανακαλέσεις και να το εφαρμόσεις αμέσως.
Για να αναπτύξεις αυτή τη δεξιότητα, αρχικά μάθε κάτι και μετά εξέτασε τον εαυτό σου (όχι απλή επανάληψη). Δίδαξέ το σε κάποιον άλλο – ακόμα και το να ξέρεις ότι πρέπει να το διδάξεις, ενισχύει τη μάθηση. Σύνδεσε το καινούργιο με κάτι που ήδη ξέρεις. Αυτό δημιουργεί συμφραζόμενα και σου επιτρέπει να θυμάσαι μόνο τις διαφορές ή τις λεπτομέρειες.

Πάρε τις δύσκολες αποφάσεις στις σωστές ώρες
Κανείς δεν έχει άπειρη πνευματική ενέργεια. Όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνουμε, τόσο περισσότερο κουραζόμαστε πνευματικά – και γινόμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί. Η αιτία είναι βιολογική: Κατά τη διάρκεια δύσκολων πνευματικών δραστηριοτήτων, συσσωρεύεται γλουταμινικό οξύ, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τον προμετωπιαίο φλοιό, δηλαδή το “κέντρο” των αποφάσεών μας. Μελέτη έδειξε ότι άτομα που πέρασαν πάνω από 6 ώρες σε απαιτητικά tasks επέλεξαν πολύ πιο εύκολες και γρήγορες λύσεις, ακόμη και αν δεν ήταν οι καλύτερες. Άλλες μελέτες έδειξαν πως παίρνουμε πιο έξυπνες αποφάσεις το πρωί και πιο παρορμητικές το βράδυ.
Πνευματική ευελιξία με διατροφή, άσκηση, τρόπο ζωής
Από την ηλικία των 40 και έπειτα, ο εγκέφαλός μας βιώνει δραματικές αλλαγές. Τα γνωστικά κέντρα ενοποιούνται και αυτό μειώνει την πνευματική ευελιξία: την ικανότητα αφηρημένης σκέψης, μνήμης εργασίας, επίλυσης προβλημάτων, λογικής. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Ακόμη, εκτός από τα σωματικά οφέλη, η τακτική άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο και καθυστερεί τη φθορά του. Τέλος, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή ουσιών όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα και η κοινωνική δραστηριότητα βοηθούν στη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.