Τελικά τι θέλουν οι γυναίκες: Έναν πλούσιο σύντροφο ή έναν όμορφο άντρα;
6 Μαΐου 2020
Ένα από τα πιο ισχυρά ευρήματα στην εξελικτική ψυχολογία είναι η παρατήρηση ότι οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν στα χαρακτηριστικά που προτιμούν σε πιθανούς συντρόφους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες δίνουν προτεραιότητα στην εμφάνιση και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα χρήματα. Ενώ οι γυναίκες εκτιμούν περισσότερο τα χρήματα από την εμφάνιση.
Αλλά τι εξηγεί αυτή τη διαφορά στις προτιμήσεις συντρόφων;
Η τυπική εξήγηση από την εξελικτική ψυχολογία είναι γνωστή ως θεωρία εξελιγμένων προτιμήσεων και υποστηρίζει το εξής: Οι άντρες ψάχνουν για υγιείς, γόνιμες γυναίκες που θα φέρουν υψηλής ποιότητας απογόνους. Δεδομένου ότι η γονιμότητα των γυναικών αυξάνεται στα τέλη της εφηβείας και κορυφώνεται στα μέσα της δεκαετίας των 20, οι άνδρες προτιμούν τις συντρόφους σε αυτό το ηλικιακό εύρος.
Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά της γυναικείας ομορφιάς - όπως η λεπτή μέση, το καθαρό δέρμα και τα λαμπερά μαλλιά - είναι όλα σημάδια καλής υγείας, οπότε είναι φυσικό οι άντρες να βρίσκουν αυτά τα χαρακτηριστικά ελκυστικά.
Αντίθετα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, οι γυναίκες βρίσκονται σε φυσικό μειονέκτημα όσον αφορά την απόκτηση πόρων. Είναι σωματικά πιο αδύναμες από τους άντρες και η κινητικότητά τους παρεμποδίζεται από την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών. Έτσι, οι γυναίκες εξαρτώνται από τους άντρες και γι 'αυτό μπορεί να εκτιμούν περισσότερους τους πόρους, σε σχέση με τηνμεμφάνιση σε έναν πιθανό σύντροφο.
Παρόλο που τα δεδομένα που δείχνουν τις διαφορές φύλου στις προτιμήσεις των συντρόφων είναι ισχυρά, η εξελικτική ψυχολογία έχει προβλήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι ότι δεν ταιριάζει αρκετά με αυτά που γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη.
Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι μετέβησαν στη γεωργία και αυτή η ικανότητα να παράγουν τροφή σε αφθονία είναι αυτό που οδήγησε στην άνοδο των πολιτισμών και την ταχεία επέκταση της τεχνολογίας, οδηγώντας στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες στις οποίες ζούμε σήμερα. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι μετατοπίστηκαν από την αναζήτηση τροφής στην κτηνοτροφία, έπρεπε να υπάρχουν σαφείς κανόνες για το ποιος ανήκει που και ποιος κληρονομεί τι.
Η έλευση της γεωργίας ήρθε επίσης όταν οι γυναίκες υποτάχθηκαν από τους άντρες. Όμως στις κοινωνίες κυνηγών-συλλεκτών, οι γυναίκες είχαν υψηλό επίπεδο κύρους επειδή παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος της τροφής για την ομάδα. Δεδομένου ότι οι γυναίκες ήταν οι συλλέκτριες, στο τέλος της ημέρας έφερναν πάντα ένα είδος φυτικών τροφίμων - ρίζες, μούρα, δημητριακά, πράσινα φύλλα και ούτω καθεξής.
Φυσικά, το κρέας ήταν πιο πολύτιμο και ήταν ευθύνη των αντρών να το κυνηγήσουν. Αλλά με τα πρωτόγονα όπλα, δεν ήταν εύκολο. Συχνά, οι άντρες επιστρέφουν στο σπίτι με άδεια χέρια στο τέλος της ημέρας, και πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλοί στις γυναίκες αν θέλουν ένα γεύμα.
Είναι λοιπόν σαφές ότι οι γυναίκες δεν εξαρτώνταν από τους άντρες και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει προτίμηση για εκείνους που παρέχουν πόρους σε σχέση με αυτούς που έχουν καλή εμφάνιση.
Τώρα είναι αλήθεια ότι μερικοί άντρες ήταν καλύτεροι κυνηγοί από άλλους, και εκείνοι που συχνά έφερναν κρέας απολάμβαναν υψηλό κοινωνικό κύρος και ως εκ τούτου ήταν επίσης πιο ελκυστικοί για τις γυναίκες. Τα ίδια τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν άντρα καλό κυνηγό – γυμνασμένο, ψηλό και με δύναμη στο άνω μέρος του σώματος - είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που θεωρούν οι γυναίκες ελκυστικά σε έναν άντρα σήμερα.
Οι ψυχολόγοι Alice Eagly και Wendy Wood πρότειναν τη θεωρία κοινωνικού ρόλου, για να εξηγήσουν τις παρατηρούμενες διαφορές στο φύλο για τις προτιμήσεις συντρόφων. Σύμφωνα με τη θεωρία του κοινωνικού ρόλου, η προτίμηση των γυναικών, είναι η απάντηση στην τρέχουσα κοινωνική οργάνωση και όχι προϊόν του εξελικτικού μας παρελθόντος.
Κατά τη μετάβαση από την αναζήτηση τροφής στη γεωργία, υπήρξε μια αλλαγή στους ρόλους που έπαιξαν οι άντρες και οι γυναίκες στην κοινωνία. Η γη και η εκτροφή ζώων απαιτούν μεγάλη μυϊκή δύναμη, έτσι ο ρόλος των γυναικών υποβιβάστηκε σε οικιακές δουλειές, όπως φροντίδα παιδιών, μαγείρεμα και καθαρισμό, καθώς και στην η ύφανση και κατασκευή καλαθιών.
Επειδή οι γυναίκες δεν μπορούσαν πλέον να παρέχουν τροφή για τις ίδιες, έπρεπε να εξαρτώνται από τους πόρους του συζύγου τους. Επιπλέον, μόνο στη γεωργία αρχίσαμε να βλέπουμε τη διαστρωμάτωση της κοινωνίας σε πλούσιους και φτωχούς. Και μόλις εμφανίστηκαν αυτές οι διαφορές, οι πλουσιότεροι άντρες δεν ήταν πλέον αυτοί που καλλιεργούσαν το έδαφος οι ίδιοι, αλλά έγιναν γαιοκτήμονες και έμποροι - επαγγέλματα που δεν χρειάζονταν μεγάλη μυϊκή δύναμη. Έτσι, οι γυναίκες αναγκάστηκαν πραγματικά να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν όμορφο άντρα και αλλά φτωχό ή μέτριο και πλούσιο.
Μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα, οι γυναίκες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο για να ανακτήσουν την ισότητα των φύλων που είχαν χάσει κατά την έλευση της γεωργίας. Έτσι, η θεωρία κοινωνικού ρόλου προβλέπει ότι οι προτιμήσεις των γυναικών σε συντρόφους θα πρέπει να στραφούν πέρα από τους οικονομικούς πόρους, αφού δεν εξαρτώνται πλέον από τους άντρες για να ζήσουν.
Άρα σε πολιτισμούς όπου οι γυναίκες έχουν περισσότερη οικονομική και πολιτική ελευθερία, δίνουν λιγότερη έμφαση στους οικονομικούς πόρους και περισσότερο στην εμφάνιση, όταν εξετάζουν πιθανούς συντρόφους.
Τα δεδομένα από τις απαντήσεις των σύγχρονων γυναικών τείνουν να υποστηρίζουν την έννοια των εξελιγμένων προτιμήσεων. Οι προτιμήσεις των γυναικών μπορεί επίσης να αποτελούν απάντηση στους κοινωνικούς ρόλους που τους έχουν ανατεθεί στη σύγχρονη κοινωνία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.