WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λόγοι που δεν χάνετε λίπος από την κοιλιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Νοεμβρίου 2020

6 λόγοι που δεν χάνετε λίπος από την κοιλιά

Η απαλλαγή από το λίπος στην κοιλιά δεν είναι σημαντική μόνο για την εμφάνιση. Το επιπλέον κοιλιακό λίπος είναι προάγγελος καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, αντίστασης στην ινσουλίνη και ορισμένων ειδών καρκίνου. 

Αν λοιπόν η άσκηση και η διατροφή δεν έχουν αποτελέσματα στη μείωση του λίπους από την κοιλιά, συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε τους κυριότερους λόγους που συμβαίνει αυτό. 

Δεν έχετε μαγνήσιο.

Το σώμα μας απαιτεί μαγνήσιο για περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του καρδιακού ρυθμού και της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αλλά αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την απώλεια λίπους στην κοιλιά. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης (δείκτες που σχετίζονται με αύξηση λίπους και βάρους) και  διαπίστωσε ότι η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, που σημαίνει θα νιώθετε λιγότερο φουσκωμένοι. 
Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φασόλια και ξηροί καρποί.  

Γυμνάζεστε λάθος.

Πολλοί άνθρωποι όταν προσπαθούν να αδυνατίσουν,  στρέφονται σε έντονες αερόβιες ασκήσεις. Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά στην αρχή, όμως σύντομα ο μεταβολισμός σας θα προσαρμοστεί και θα σταματήσετε να καίτε θερμίδες. 

Ένας καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε λίπος στην κοιλιά, είναι η  προπόνηση με βάρη. Η ανύψωση βαρών κάνει το σώμα σας να καίει περισσότερη ενέργεια, άρα και θερμίδες, και αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες μετά την προπόνηση σας. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η πιο αποτελεσματική προπόνηση για την απώλεια λίπους είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, HIIT, η οποία στοχεύει στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης καθώς και στο κάψιμο λίπους.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η προπόνηση, HIIT βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν πόντους από τη μέση και τους γοφούς μετά από μόλις δύο εβδομάδες στο πρόγραμμα, ενώ μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας διαπίστωσε ότι τα άτομα που έκαναν υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνησηπαρουσίασαν μείωση 20% στο κοιλιακό λίπος. 

Δεν κοιμάστε αρκετά. 

Σύμφωνα με το Better Sleep Council οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται καλά και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες - ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. 

Μια μελέτη στο American Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ, είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση βάρους, σε σχέση με εκείνες που κοιμόντουσαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του New York Obesity Nutrition Research Center, όταν οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν τέσσερις ώρες αντί για οκτώ, κατανάλωσαν περισσότερες από 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, κυρίως από λιπαρές τροφές. Γιατί; Οι αυπνίες προκαλούν αύξηση της ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη. 

Για να εξασφαλίσετε ποιοτικό ύπνο, αφαιρέστε τα ηλεκτρονικά που αποσπούν την προσοχή από την κρεβατοκάμαρα, κρατήστε το δωμάτιό σας δροσερό, αποφύγετε την καφεΐνη μετά και προσπαθήστε να διατηρήσετε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου, ακόμα κι αν σημαίνει να σηκωθείτε πιο νωρίς τα σαββατοκύριακα.

Καταναλώνετε πολύ αλάτι.

Εάν έχετε αισθανθεί ποτέ φούσκωμα μετά από ένα αλμυρό γεύμα, δεν είναι στο μυαλό σας. Η περίσσεια αλατιού προκαλεί κατακράτηση νερού. Σχεδόν το 90% των Αμερικανών καταναλώνουν περισσότερο από το συνιστώμενη ποσότητα αλατιού- 2.300 mg νατρίου την ημέρα. Έτσι, ακόμη και αν δεν ρίχνετε στο φαγητό σας αλάτι, πιθανότατα θα παίρνετε περισσότερο νάτριο από ό, τι χρειάζεστε μέσω άλλων πηγών όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, αλλαντικά και ακόμη και από μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα τυριά. 

Εάν θέλετε να χάσετε λίπος αποφύγετε την προσθήκη αλατιού στα γεύματά σας. Αντ 'αυτού, ενισχύστε τη γεύση με μπαχαρικά και βότανα, πολλά από τα οποία έχουν  οφέλη για την υγεία. Δοκιμάστε κανέλα, τσίλι, σκόνη καγιέν, κύμινο, τζίντζερ, βασιλικό, μαϊντανό και δεντρολίβανο. 

Πίνετε αλκοόλ.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξη, ενώ σχετίζεται και με την αύξηση του λίπους, ειδικά στην κοιλιά. 
Είναι καλό να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί ή άλλο ποτό κάθε τόσο συχνά με ένα γεύμα. Αλλά αποφύγετε τα κοκτέιλ και να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα. 

Οι κοιλιακοί σας είναι αδύναμοι. 

Έχετε λοιπόν ένα υγιές εύρος βάρους, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε λίγο πρησμένοι γύρω από τη μέση σας; Οι κυρτότεροι λόγοι για τους ανθρώπους που δεν είναι υπέρβαροι, αλλά έχουν κοιλιά, είναι οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εστιάσετε σε ασκήσεις που γυμνάζουν τους κοιλιακούς και θα δείτε διαφορά. 


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.