WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Απριλίου 2021

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Στην πραγματικότητα, η απώλεια λίπους από την κοιλιά απαιτεί χρόνο. Παρόλο που πιθανότατα δεν θα μεταμορφώσετε εντελώς τη σωματική σας διάπλαση σε λίγες εβδομάδες, μπορείτε να δείτε την πρόοδο σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Εάν όμως θέλετε να χάσετε λίπος μόνο από την κοιλιά, δυστυχώς αυτό είναι αδύνατο. Μπορεί να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, αλλά δεν θα κάψετε συγκεκριμένα το λίπος της κοιλιάς. Αντ 'αυτού, μπορείτε να χάσετε το σωματικό λίπος συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς. 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δυο είδη λίπους που συσσωρεύονται στην κοιλιά: το υποδόριο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και το σπλαχνικό που βρίσκεται μεταξύ των μυών και των οργάνων και που οι υπερβολικές συγκεντρώσεις του συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. 

Ένας τρόπος για να καθορίσετε πόσο σπλαχνικό λίπος έχετε, είναι μια έγκυρη λιπομέτρηση. Το παράδοξο είναι, ότι ακόμα και αν είστε αδύνατοι μπορεί να έχετε σπλαχνικό λίπος. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι αδύνατοι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν έκαναν άσκηση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σπλαχνικό λίπος.

Παρόλα αυτά εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα καταφέρετε να χάσετε σωματικό λίπος και κυρίως από την κοιλιά.

Πώς θα αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά 

Μειώστε τη ζάχαρη


Η ζάχαρη περιέχει θερμίδες χωρίς ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία. Έτσι, όχι μόνο αυτές οι θερμίδες θα αυξηθούν το βάρος σας, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αποθηκεύει λίπος στην κοιλιά. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο λίπος στην κοιλιά. 

Επιπλέον, η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και η υπερβολική ινσουλίνη έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία. Αυτό μπορεί επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και ένα κοινό σύμπτωμα της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι η επιπλέον αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

Και ενώ πρέπει να περιορίσετε τους τυπικούς ένοχους που είναι τα γλυκά, θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στις κρυφές πηγές πρόσθετων σακχάρων. Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να βρεθεί σε "υγιεινά" τρόφιμα όπως, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, χυμοί φρούτων.  

Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς και να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα  να μην πεινάτε. Επιλέξτε τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά κ.α.

Κάντε ασκήσεις με βάρη

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει κάνουν αερόβιες ασκήσεις, για να χάσουν βάρος. Και ενώ η αερόβια μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και να σας βάλει σε ένα συνολικό έλλειμμα θερμίδων, η προπόνηση δύναμης και η άρση βαρών θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα. Η προπόνηση δύναμης θα σας βοηθήσει να χτίσετε περισσότερη μυϊκή μάζα, που σημαίνει ότι το σώμα σας θα καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.
 
Δοκιμάστε προπόνηση HIIT

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ) μπορεί να είναι η απάντηση στην επιθυμία σας να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο και χωρίς στερητικές δίαιτες. Στο HIIT, κάνετε ένα σε ασκήσεων, που ακολουθείται από μια περίοδο ανάπαυσης. 

Η προπόνηση HIIT επιτρέπει στο σώμα να αποβάλει το υπερβολικό λίπος σε ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει όμως να την κάνετε κάθε μέρα. Εάν κουράζετε υπερβολικά τους μυς σας, δεν θα μπορείτε να αποδώσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας σε κάθε άσκηση.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ενώ η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο για την απώλεια λίπους, πολλοί άνθρωποι τείνουν να αγνοούν μια άλλη σημαντική συνήθεια στον τρόπο ζωής: τον ύπνο Η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κορτιζόλης ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσετε κόπωση, αυξημένη επιθυμία για φαγητό και χαμηλότερη ενέργεια. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά σας στο γυμναστήριο και θα επηρεάσουν την τήρησή σας σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Στόχος να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές.

Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων, γιατί αποκαλύπτουν πολλά

Η ετικέτα στα τρόφιμα βοηθά στον προσδιορισμό της ποσότητας ζάχαρης, λίπους και πρωτεϊνών, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το πόσιμο νερό μπορεί να κάνει θαύματα. Η κατανάλωση περισσότερου νερού συχνά οδηγεί στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.

Αποφύγετε το υπερβολικό άγχος

Το άγχος πολύ μπορεί να απελευθερώσει την κορτιζόλη «ορμόνη του στρες », η οποία μπορεί να αυξήσει την κοιλιακή παχυσαρκία. Το άγχος οδηγεί επίσης σε μείωση της ποιότητας του ύπνου και σε υπερκατανάλωση τροφή, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην κοιλιακή παχυσαρκία. Οι τεχνικές διαλογισμού και αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και να σας κάνουν να νιώσετε καλά.

Υιοθετήστε μια υγιή, μακροπρόθεσμη προσέγγιση στο φαγητό

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών θερμίδων και τελικά στην αύξηση του βάρους. Έτσι, η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη του κοιλιακού λίπους.

Τι αυξάνει το λίπος στην κοιλιά


Αδράνεια. Ο καθιστικός τρόπος ζωής παραμένει ο κύριος ένοχος για την αύξηση του κοιλιακού λίπους. Όσοι δεν γυμνάζονται και κάθονται συνέχεια για περισσότερο από τρεις ώρες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας.

Αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι κενές θερμίδες που μπορεί να συσσωρεύονται γύρω από την κοιλιά. Αν και το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων, υψηλότερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, ηπατικές παθήσεις και άλλα ζητήματα υγείας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ περιορίζει την καύση λίπους και ως αποτέλεσμα, το λίπος εναποτίθεται στην κοιλιά.

Υπερκατανάλωση τροφής. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων και τελικά στην αύξηση βάρους. Έτσι, η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη του κοιλιακού λίπους. 

Γενετική. Η γενετική μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη την κοιλιακή παχυσαρκία. Συγκεκριμένα γονίδια που ρυθμίζουν την πρόσληψη θερμίδων και το βάρος βρέθηκαν να είναι ο ένοχος για την αύξηση του λίπους της κοιλιάς. 

Δείτε επίσης: Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.