WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυσιολογικός τοκετός: H φυσική επιλογή που υπερέχει ξεκάθαρα


JTeam

30 Ιουλίου 2022

Φυσιολογικός τοκετός: H φυσική επιλογή που υπερέχει ξεκάθαρα
Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός στη ζωή κάθε γυναίκας που βιώνει τη γέννηση του παιδιού της με όλη της την ύπαρξη.

Η αρχέγονη σχέση μητέρας- νεογνού δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα παρά μέσα από τη στιγμή όπου η γυναίκα κρατά στα χέρια της το μωρό της για πρώτη φορά, μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό. Πέρα όμως από τον ασύγκριτο συναισθηματικό αντίκτυπο, ο φυσιολογικός τοκετός έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τη μαμά και το μωρό που μόλις ήρθε στην ζωή.

Συναντήσαμε τον γνωστό μαιευτήρα γυναικολόγο Δρ.Θοδωρή Λιακάκο, φανατικό υπέρμαχο του φυσιολογικού τοκετού, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με τη διαδικασία και μας εξήγησε συνοπτικά τα μοναδικά οφέλη για τη μητέρα και το νεογνό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δρ. Θοδωρής Λιακάκος ειδικεύτηκε επί αρκετά χρόνια στην παθολογία κύησης, στο τμήμα κυήσεων υψηλού κινδύνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου HU Erasme των Βρυξελλών. Η μαιευτική κλινική του HU Erasme είναι κέντρο αναφοράς για την Ευρώπη, με τα χαμηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών παρά το μεγάλο αριθμό περιστατικών υψηλού κινδύνου.

Jenny.Gr

Πώς ορίζουμε τον φυσιολογικό τοκετό;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο φυσιολογικός τοκετός αρχίζει αυτόματα, με την έναρξη των ωδινών και ολοκληρώνεται με την έξοδο του νεογνού από τον κόλπο, μεταξύ της 37ης και 40ής εβδομάδας της κύησης. Ο ΠΟΥ συστήνει ελάχιστες παρεμβάσεις καθώς πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που δεν απαιτεί ιατρογενείς παρεμβάσεις, όταν φυσικά όλα βαίνουν ομαλά.

Σήμερα παρατηρούμε πως ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια πρακτική που δεν αφήνεται να εξελιχθεί εντελώς φυσικά καθώς προτιμώνται συχνά οι προκλήσεις τοκετού, οι επιθετικοί χειρισμοί όπως το σπάσιμο των νερών κ.α ενώ ο προγραμματισμός του τοκετού- κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά- συνεπάγεται και την αύξηση της πιθανότητας για καισαρική τομή.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα;

Έκκριση απαραίτητων ορμονών

Η διαστολή της μήτρας, η έξοδος του νεογνού, η δυνατότητα η μητέρα να νιώθει κάποιο πόνο εξαρτώνται από ορμόνες (όπως η ωκυτοκίνη, η προλακτίνη, οι ενδορφίνες). Είναι στοιχεία τα οποία αποτελούν θετική αφετηρία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη μαμά και στο μωρό της. Επίσης, ένας τοκετός που ολοκληρώνεται χωρίς εμπόδια, με τις αναγκαίες παύσεις ανάμεσα στις συσπάσεις, βοηθά το σώμα της μητέρας να έχει τον χρόνο να ανακτήσει την ενέργεια που χρειάζεται πριν αντιμετωπίσει την τελική προσπάθεια.

Μικρότερος κίνδυνος για τραυματισμό στο περίνεο

Αν τηρηθούν τα στάδια του τοκετού, είναι πιθανό το περίνεο να μην τραυματιστεί και να διατηρηθεί ακέραιο, αποφεύγοντας την επισιοτομία και τους μικρό-τραυματισμούς.

Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό της

Οι μελέτες επιβεβαιώνουν πως στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού οι γυναίκες αισθάνονται ικανοποίηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για τον νέο ρόλο στη ζωή τους. Επίσης, οι αυξημένες συγκεντρώσεις ενδορφινών αμέσως μετά τη γέννηση, επιτρέπουν η πρώτη επαφή μεταξύ μωρού και μητέρας να βιωθεί ως μια μοναδική εμπειρία, για πάντα χαραγμένη στην ψυχή της.

Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης και γρήγορη ανάνηψη

Όσο συνηθισμένη και αν είναι η καισαρική τομή σήμερα, δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη που απαιτεί προσοχή και χρειάζεται τον χρόνο της. Αντίθετα, στον φυσιολογικό τοκετό η γυναίκα μπορεί να είναι λειτουργική από την επόμενη κιόλας ημέρα φροντίζοντας, με προσοχή και χωρίς υπερβολές, τον εαυτό της και το μωρό της.

Διευκόλυνση της γαλουχίας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση, η ωκυτοκίνη διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα ενισχύοντας τη συσταλτικότητα των μυϊκών κυττάρων που οποία επιτρέπουν την έξοδο του γάλακτος.

Jenny.Gr

Με ποιους τρόπους ο φυσιολογικός τοκετός ωφελεί το νεογνό;

H διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού προετοιμάζει καλύτερα το μωρό για τη ζωή έξω από τη μήτρα της μητέρας του, με διάφορους τρόπους:

Η γέννηση έρχεται απόλυτα φυσικά

Στον φυσιολογικό τοκετό, η ίδια η φύση αποφασίζει τη στιγμή της γέννησης. Όταν φθάνει η κατάλληλη στιγμή, παράγονται ουσίες οι οποίες μπλοκάρουν τις ορμόνες της κύησης (π.χ προγεστερόνη) και κινητοποιούν τη διαδικασία παραγωγής προσταγλανδινών, ορμόνες οι οποίες προκαλούν τις ωδίνες.

Καλύτερη αναπνευστική λειτουργία - θωράκιση του ανοσοποιητικού

Είναι αποδεδειγμένο πως τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό αναπνέουν καλύτερα, θηλάζουν πιο εύκολα και είναι γενικά πιο δραστήρια. Αντίθετα, στην καισαρική τομή η πιθανότητα αναπνευστικής δυσχέρειας αυξάνεται, μάλιστα έχει διαπιστωθεί πως εκθέτει τα νεογνά σε αναπνευστικό κίνδυνο που είναι 7 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.

Επίσης, τη στιγμή της διέλευσης του μωρού από τη λεκάνη, πραγματοποιούνται κινήσεις περιστροφής και προώθησης, ο θώρακας του μωρού διαστέλλεται και παράγονται ορμόνες όπως οι κατεχολαμίνες (ορμόνες παρόμοιες με την αδρεναλίνη) και η κορτιζόλη που ευνοούν την ωρίμανση των πνευμόνων του.

Σημαντικό είναι να ειπωθεί επίσης πως το “πέρασμα” του βρέφους μέσα από την μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου, βοηθά το ανοσοποιητικό να θωρακιστεί καλύτερα για την, εκτός μήτρας, ζωή.

Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως

Το νεογνό βρίσκεται σε εγρήγορση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών μετά τον τοκετό, αναζητά το στήθος της μητέρας του και να αρχίσει να θηλάζει. Με την έναρξη του θηλασμού, τα βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα της μητέρας έρχονται σε επαφή με το νεογνό και χρησιμεύουν για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό του.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως ο φυσιολογικός τοκετός είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία γέννησης ενός παιδιού και κάθε ιατρική παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει πραγματικός και υπαρκτός λόγος. Η καλλιέργεια ενός γόνιμου πεδίου εμπιστοσύνης και ασφάλειας ανάμεσα στον γιατρό και την εγκυμονούσα είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδίως όταν πρόκειται για την πρώτη γέννα. Η σωστή πληροφόρηση για τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού, η εμπειρία της μαίας και η εμπιστοσύνη στον γιατρό είναι τα απαραίτητα εφόδια για κάθε γυναίκα που θέλει να ζήσει αυτή τη συγκλονιστική στιγμή στο έπακρον.

O Δρ. Λιακάκος και η έμπειρη ομάδα του διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη φροντίδα της επίτοκου καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού αλλά και της λοχείας, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη εμπειρία που χαρακτηρίζεται από την ασφάλεια σε κάθε στάδιο.

Jenny.Gr

Ευχαριστούμε τον Δρ. Θοδωρή Λιακάκο, για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Για αναλυτική ενημέρωση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drliakakos.gr , ή ακολουθήστε τον Γιατρό στα social media: Instagram & Facebook

Info:
Ο Θεόδωρος Λιακάκος είναι Eπιμελητής της Γυναικολογικής Κλινικής του Nαυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HU Erasme του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) και στη συνέχεια εργάστηκε ως επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου CHU Brugmann του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB). Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στη σύγχρονη μαιευτική και γυναικολογική υπερηχογραφία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία HU Erasme και St Luc του καθολικού Πανεπιστημίου του Louvain (UCL).

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.