Ορμονική δίαιτα: Όσα θέλετε να μάθετε για τη νέα τάση που υπόσχεται αδυνάτισμα και ορμονική ισορροπία

Αλλά ένα άλλο πρόγραμμα διατροφής που ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα είναι οι ορμονικές δίαιτες.

Η αλήθεια είναι πως έχω ακούσει τόσους πολλούς ισχυρισμούς σχετικά με την επίδραση των ορμονών στην αύξηση του σωματικού βάρους και ότι η εξισορρόπηση των ορμονών μέσω τροφών και συμπληρωμάτων (γνωστή και ως ορμονική δίαιτα) είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους και τον γρήγορο μεταβολισμό.

Οι υποστηρικτές της ορμονικής δίαιτας υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν γρήγορα βάρος χρησιμοποιώντας δίαιτα και άσκηση για να «επαναφέρουν» τις ορμόνες τους. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αυτής της δίαιτας, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η διόρθωση των ορμονικών ανισορροπιών στο σώμα.

3 παραλλαγές της ορμονικής δίαιτας και κατά πόσο είναι αληθινές

Η δίαιτα των 7 ημερών που ενισχύει τον μεταβολισμό

Η Δίαιτα Ενίσχυσης του Μεταβολισμού 7 Ημερών προωθεί ένα πρόγραμμα τριών σταδίων που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τον μεταβολισμό σας. Σε αυτήν την ορμονική δίαιτα, τις πρώτες 2 ημέρες της εβδομάδας τρώτε πολλούς υδατάνθρακες και φρούτα για να «ηρεμήσετε» τα επινεφρίδια σας.

Τις υπόλοιπες 4 ημέρες τρώτε πολλές πρωτεΐνες και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες για να απελευθερώσετε το αποθηκευμένο λίπος και τέλος, μόνο 5-7 ημέρες τρώτε όλα τα παραπάνω με έμφαση στα λίπη και τα έλαια.

Καταρχάς, η λογική πίσω από την «ηρεμία» των επινεφριδίων σας στο πρώτο στάδιο είναι ότι τα επινεφρίδια σας παράγουν την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες, θα μειώσετε την πίεση στα επινεφρίδια για την παραγωγή κορτιζόλης. Αυτό αναφέρεται ως «επινεφριδιακή κόπωση.

Όμως η Endocrine Society δημοσίευσε μια δήλωση ότι η κόπωση των επινεφριδίων δεν είναι μια πραγματική ιατρική κατάσταση και ότι αυτή η θεωρία υπεραπλουστεύει τις πολύπλοκες ορμόνες και τις οδούς των επινεφριδίων μας.

Το δεύτερο στάδιο ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών θα απελευθερώσει το αποθηκευμένο λίπος και θα χτίσει μυς. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω αυτό: μόνο η άσκηση ή η έλλειψη πρόσληψης ενέργειας θα απελευθερώσει το αποθηκευμένο λίπος και θα χτίσει μυς. Η απλή κατανάλωση πρωτεΐνης δεν θα χτίσει μυς - εάν δεν χρησιμοποιηθεί για ενέργεια, τότε θα αποθηκευτεί ως λίπος.

 

Η ορμονική διατροφή

Αυτή η δίαιτα έχει και πάλι 3 στάδια που περιλαμβάνουν την ανανέωση και την αναζωογόνηση, την αναπλήρωση και την εξισορρόπηση των ορμονών και την αποκατάσταση της δύναμης και της λάμψης. Αυτοί οι όμορφοι όροι μεταφράζονται ως λήψη ορμονικών εξετάσεων, ούρων και σάλιου στο πρώτο στάδιο και σε μια διατροφή και λήψη συμπληρωμάτων για την εξισορρόπηση των ορμονών στο δεύτερο στάδιο.  

Η ορμονική λύση

Και η τελευταία ορμονική δίαιτα είναι η The Hormone Solution, η οποία πιστεύει ότι τα οιστρογόνα προκαλουν αύξηση βάρους. Το σχέδιό της βασίζεται σε αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής, βιολογική ορμονοθεραπεία και συμπληρώματα.

Όπως λοιπόν παρατηρούμε και οι 3 δίαιτες επικεντρώνονται στα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την κορτιζόλη ως τις κύριες ορμόνες που μας ενδιαφέρουν. Όλες τόνισαν επίσης ένα βιολογικό διατροφικό πρότυπο απαλλαγμένο από επεξεργασμένα κρέατα, αλκοόλ και καφεΐνη. Συστατικά του υγιεινού τρόπου ζωής, όπως ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή του στρες και η τακτική άσκηση φάνηκε να ενσωματώνονται και στις 3 δίαιτες.

Συνολικά, αυτές οι ορμονικές δίαιτες ισχυρίζονται ότι η ορμονική ισορροπία θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σας, θα μειώσει το φούσκωμα, θα βελτιώσει τη διάθεση, θα αυξήσει την ενέργεια και φυσικά θα προκαλέσει απώλεια βάρους.

Ο αυξημένος μεταβολισμός και η απώλεια βάρους είναι σίγουρα ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι έλκονται να δοκιμάσουν μια ορμονική δίαιτα. Όμως η μεγαλύτερη ανησυχία αυτών των διαιτών είναι η υπεραπλούστευση των ορμονών που προκαλούν αύξηση βάρους.

 

Οι ορμόνες και η παχυσαρκία είναι και τα δύο εξαιρετικά περίπλοκα με πολλαπλές διαστάσεις και η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως ακόμη πώς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Υπάρχει σχέση μεταξύ των ορμονών και της αύξησης βάρους; Υπάρχει. Ξέρουμε την απάντηση για το πώς ακριβώς υπάρχειαυτη η σχέση; Δυστυχώς όχι.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής θα προκαλέσει αύξηση βάρους, ενώ ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής θα προκαλέσει απώλεια βάρους, εκτός από εξάψεις, απώλεια μαλλιών, διάρροια και αϋπνία. Με αυτό το παράδειγμα μπορείτε να καταλάβετε γιατί δεν μπορούμε απλώς να αντλήσουμε τους ανθρώπους με αυτές τις ορμόνες για να προκαλέσουμε γρήγορη απώλεια βάρους.

Συνολικά, δεν υπάρχουν αρκετά επσιστημινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη ορμονική δίαιτα θα προωθήσει την απώλεια βάρους. Ο ισχυριμός ότι μπορούμε να «ισορροπήσουμε» τις ορμόνες μας μέσω συμπληρωμάτων και αλλαγών στον τρόπο ζωής απλοποιεί υπερβολικά τις περίπλοκες διαδικασίες του σώματός μας. Δεν είναι μια απλή εξίσωση ορμονών και απώλεια βάρους.

Τώρα μπορούμε να μιλήσουμε και για τους άλλους ισχυρισμούς της ορμονικής δίαιτας: το μειωμένο φούσκωμα, τη βελτιωμένη διάθεση και την αυξημένη ενέργεια. Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι αληθινοί. Γιατί; Επειδή, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, η κατανάλωση τροφίμων με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη μαζί με τις επιπλέον ώρες ύπνου και την τακτική άσκηση, μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πιο ενεργητικοί και λιγότερο φουσκωμένοι.

Αλλά και πάλι, θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι ορμονικές αλλαγές έχουν κάποια επίδραση σε όλα αυτά.

Εν κατακλείδι αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως τα σώματά μας είναι πολύπλοκα και συνυφασμένα με πολλά συστήματα που συνεργάζονται. Και το πιο σημαντικό είναι πως δεν έχουμε ακόμα τις απαντήσεις σχετικά με τις άμεσες συνδέσεις μεταξύ ορμονών και αύξησης ή απώλειας βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.