WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια πίσω από τα superfoods


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Σεπτεμβρίου 2022

Όλη η αλήθεια πίσω από τα superfoods
pexels
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για τα superfoods ή τις «υπερτροφές», τροφές τόσο εξαιρετικά θρεπτικές που μπορεί να φαίνονται σχεδόν θαυματουργές. Ωστόσο, ποια είναι η αλήθεια για αυτά τα τρόφιμα;

Πολλοί από εσάς μπορεί να μπήκατε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο λόγω του χαρακτηρισμού του ως υπερτροφή. Αμέτρητα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων, λαχανικών, μπαχαρικών και μπάρες πρωτεΐνης, φέρουν αυτήν την ετικέτα.

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα ο όρος «superfood» και τελικά είναι τόσο…super;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συγκεκριμένος επιστημονικός ορισμός για το τι θεωρείται υπερτροφή. Σε γενικές γραμμές, ο όρος περιγράφει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και που είναι γνωστό ότι προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα Superfoods είναι πανταχού παρόντα στον κόσμο της ευεξίας. Για παράδειγμα, η πληκτρολόγηση της λέξης "superfood" στο google θα μας εμφανίσει άπειρες πληροφορίες για τις συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων σκόνες πράσινου τσαγιού, αποξηραμένα φρούτα και συμπληρώματα.

Μάλιστα οι εταιρείες κερδίζουν εκατομμύρια με την επισήμανση αυτών των προϊόντων ως υπερτροφές– το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των υπερτροφών υπολογίστηκε σε 137 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 –

Όμως είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ο συγκεκριμένος όρος δεν υπάρχει κάπου επίσημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την αναγραφή του στις ετικέτες των τροφίμων.

Και φυσικά εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν που χαρακτηρίζεται από κάποιους ως υπερτροφή θα προσφέρει ειδικά οφέλη για την υγεία.

Οι καταναλωτές μπορεί συχνά να πιστεύουν ότι τα superfoods είναι πιο υγιεινά από άλλα τρόφιμα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς να ξοδεύουν χρήματα σε ακριβά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά, όταν θα μπορούσαν να λάβουν περισσότερα οφέλη σε χαμηλότερη τιμή, αγοράζοντας τροφές που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως superfoods.

Το πραγματικό πρόβλημα με τα superfoods έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί τους προσδίδουν ιδιότητες οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Ένα παράδειγμα είναι ότι πολλοί επισημαίνουν το σκόρδο ως υπερτροφή γιατί περιέχει μια ουσία την αλισίνη, η οποία μειώνει τη χοληστερόλη. Όμως στην πράξη θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει πάρα πολλές σκελίδες σκόρδου την ημέρα ώστε να δει κάποιο αποτέλεσμα.

Και αυτό το παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό, αφού υπάρχουν πολλές αναφορές ότι τα superfoods μπορούν να καταπολεμήσουν μέχρι και τον καρκίνο, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και αγαπημένα μας αντιοξειδωτικά πλέον είναι υπερτιμημένα. Γιατί ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι είναι υγιεινά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα καταναλώνουμε σε υπέρμετρο βαθμό.

Έτσι λοιπόν ενώ η ενσωμάτωση τροφίμων που θεωρούνται υπερτροφές είναι πιθανό να ωφελήσει τη συνολική υγεία, είναι σημαντικό να εστιάσουμε περισσότερο στη συνολική ποιότητα της διατροφής παρά σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Η κατανάλωση μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής που είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, ανεξάρτητα από το αν φέρουν την ετικέτα υπερτροφής ή όχι, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προαγωγή της υγείας και τη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.