WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Σεπτεμβρίου 2022

5 σημάδια δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών
unsplash
Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν διατρέχετε κίνδυνο υποσιτισμού από δυσαπορρόφηση.

Η μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών είναι αρκετά συχνή μεταξύ των ατόμων με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή άλλες καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη και η παγκρεατική ανεπάρκεια. Τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για τη διαχείριση των γαστρεντερικών παθήσεων - συμπεριλαμβανομένων των ευρέως συνταγογραφούμενων κατασταλτικών φαρμάκων, μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

Προτού όμως ξοδέψετε χρήματα σε άχρηστα και ακριβά πρωτόκολλα συμπληρωμάτων «επούλωσης εντέρου» για αυτοδιαγνωσμένη δυσαπορρόφηση, διαβάστε για να μάθετε για τα πραγματικά σημάδια δυσαπορρόφησης θρεπτικών ουσιών που απαιτούν διερεύνηση από νόμιμο γιατρό.

5 σημάδια δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών

Ακούσια απώλεια βάρους

Εάν αρχίσετε να χάνετε κιλά χωρίς καν να προσπαθείτε - ειδικά αν αυτό δεν σχετίζεται με σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή το επίπεδο δραστηριότητάς σας - θα πρέπει να το ελέγξει ένας παθολόγος ή γαστρεντερολόγος.

Η ακούσια απώλεια βάρους συχνά συνοδεύει τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου ή την κοιλιοκάκη, κατά την οποία τα κατεστραμμένα εντερικά κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν μακροθρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπος. Τα χαμηλά επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων, που ονομάζονται παγκρεατική ανεπάρκεια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσαπορρόφηση μακροθρεπτικών συστατικών.

Αυτές οι καταστάσεις συνήθως – αλλά όχι πάντα – συνοδεύονται από κάποια δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Αναιμία από έλλειψη σιδήρου

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχετε πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ανεπαρκή αιμοσφαιρίνη – μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα σε όλο το σώμα. Οι ανεπάρκειες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του χαλκού , της βιταμίνης Β12 ή/και του φυλλικού οξέος, αν και η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο κοινή.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη σιδήρου. Η μη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι η πιο προφανής αιτία, και είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των παιδιών ή οποιουδήποτε ακολουθεί μια φυτική διατροφή, καθώς τείνει να είναι χαμηλότερη σε σίδηρο.

Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση

  • Δύσπνοια (ειδικά κατά την προσπάθεια, όπως όταν ανεβαίνουμε σκάλες)

  • Ζάλη

  • Χαμηλή πίεση αίματος

  • Γρήγοροι παλμοί της καρδιάς

  • Χλωμό δέρμα

  • Αίσθημα κρύου όλη την ώρα

Οστεοπενία ή οστεοπόρωση πρώιμης έναρξης

Εάν είστε σχετικά νέοι και βιώνετε ξαφνικά κατάγματα χωρίς προφανή λόγο, ο γιατρός σας μπορεί να σας στείλει να κάνετε σάρωση οστικής πυκνότητας. Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι έχετε οστεοπενία ή οστεοπόρωση – ασυνήθιστα χαμηλή οστική πυκνότητα – ίσως είναι συνετό να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Η ανεξήγητη διάγνωση χαμηλής οστικής πυκνότητας στα 20, τα 30 ή τα 40 αξίζει περαιτέρω έρευνα για τον αποκλεισμό μιας δυσαπορροφητικής αιτίας, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιοκάκης ή της νόσου του Crohn.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12

Εάν δεν ακολουθείτε μια vegan διατροφή ή μια αρκετά αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα, η ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Γι αυτό καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσει τα αίτια δυσαπορρόφησης.

Καταστάσεις όπως το SIBO ή η ύπαρξη ταινίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπάρκεια Β12, αν και όχι λόγω δυσαπορρόφησης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.