WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι ακριβώς είναι η αναιμία και πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Φεβρουαρίου 2022

Τι ακριβώς είναι η αναιμία και πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα
unsplash laura-chouette
Φαίνεστε χλωμοί και αισθάνεστε καταβεβλημένοι; Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη συνηθισμένη κόπωση και στο ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι περισσότερο.

Η περιστασιακή κόπωση και οι πονοκέφαλοι μπορεί να μην κρούουν κανέναν κώδωνα κινδύνου. Αλλά εάν αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να είναι αναιμία.

Τα καλά νέα; Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας αποκαλύψει εάν έχετε ή όχι αναιμία.

Τι είναι η αναιμία;

Η αναιμία είναι μια πάθηση του αίματος που συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη ή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, βοηθώντας στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Δίνει επίσης στο αίμα το κόκκινο χρώμα.

Εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε αιμοσφαιρίνη, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως κόπωση και αδυναμία. Τα καλά νέα: η αναιμία είναι κοινή πάθηση και θεραπεύσιμη.

Συμπτώματα αναιμίας

Τα κοινά συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε:

  • Δυσκολία στην αναπνοή

  • Ζάλη

  • Πονοκέφαλοι

  • Κρύα χέρια και πόδια

  • Χλωμό δέρμα

  • Αν και δεν είναι συνηθισμένο, ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα αναιμίας.

Τύποι και αιτίες αναιμίας

Η αναιμία είναι συνήθως ήπια και αντιμετωπίζεται εύκολα. Ωστόσο, ορισμένες μορφές είναι πιο σοβαρές και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οι τρεις κύριες αιτίες της αναιμίας είναι:

  • Σημαντική απώλεια αίματος. Η αναιμία από την απώλεια αίματος με την πάροδο του χρόνου είναι συχνή στις γυναίκες λόγω της εμμήνου ρύσεως και του τοκετού. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από εντερική αιμορραγία που σχετίζεται με έλκη, καρκίνους του εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αιμορροΐδες ή άλλες καταστάσεις.

  • Μειωμένη ή ελαττωματική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου ή εάν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Β12 ή φυλλικό οξύ.

    Η μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια φλεγμονή, καρκίνος ή διαταραχή του μυελού των οστών.

  • Αυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μερικές αιτίες αυτού του τύπου αναιμίας περιλαμβάνουν:

    Δρεπανοκυτταρική αναιμία, μια κληρονομική γενετική διαταραχή που προκαλεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια να έχουν σχήμα μισοφέγγαρου, αντί σε σχήμα δίσκου.

    Και ηπατική νόσο

Λήψη διάγνωσης

Για να προσδιορίσετε εάν έχετε αναιμία, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ρωτήσει για το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό, τη διατροφή και τα φάρμακα. Μπορεί επίσης να ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονές σας για γρήγορο ρυθμό ή ακανόνιστη αναπνοή και να ψηλαφίσει την κοιλιά σας για να μετρήσει το μέγεθος του ήπατος και του σπλήνα σας.

Μια απλή εξέταση αίματος που ονομάζεται γενική εξέταση αίματος (CBC) είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση της αναιμίας. Η εξέταση CBC ελέγχει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και τον αριθμό και το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων στο αίμα σας.

Εάν τυχόν οι μετρήσεις είναι χαμηλές ή μη φυσιολογικές, μπορεί να έχετε αναιμία ή άλλη διαταραχή του αίματος.

Θεραπείες για την αναιμία

Διαφορετικοί τύποι αναιμίας έχουν διαφορετικές θεραπείες, ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα.

Η αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενσωμάτωση στη διατροφή σας περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως κρέας, φυλλώδη λαχανικά, φασόλια και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο. Διατίθενται επίσης συμπληρώματα σιδήρου από το στόμα και ενδοφλέβια.

Περιστασιακά η σοβαρή αναιμία αντιμετωπίζεται με μετάγγιση αίματος. Ευτυχώς, οι μεταγγίσεις αίματος μπορούν συνήθως να αποφευχθούν εάν η αναιμία αναγνωριστεί έγκαιρα και αξιολογηθεί γρήγορα.

Εάν η εξέταση αίματος σας δείξει ότι έχετε αναιμία, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.