WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα (ακόμα κι αν είναι υγιεινά)


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Φεβρουαρίου 2022

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα (ακόμα κι αν είναι υγιεινά)
pexels
Το να προγραμματίζουμε κάθε μέρα τι θα φάμε την επόμενη, πολλές φορές είναι αρκετά κουραστικό ίσως και βαρετό. Σίγουρα πάντως δεν είναι διασκεδαστικό. Γι αυτό και στο τέλος μπαίνουμε μια ρουτίνα και καταλήγουμε να τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα.

Ξεκινάτε τη μέρα σας με το ίδιο πρωινό. Στη συνέχεια, για μεσημεριανό, έχετε μια επανάληψη της σαλάτας με τα ίδια υλικά (Ίσως να αλλάξετε το ντρέσινγκ.) Για δείπνο, φτιάχνετε μία από τις επτά συνταγές που έχετε απομνημονεύσει και απαιτούν ελάχιστα υλικά και προσπάθεια. Ίσως ξεσκονίσετε ένα βιβλίο μαγειρικής την Κυριακή όταν έχετε περισσότερο χρόνο... ή μήπως και όχι;

Εξάλλου αφού καλύπτετε τις θρεπτικές σας απαιτήσεις σε κάθε γεύμα, ποιος νοιάζεται αν τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα; Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο φαίνονται. Γιατί η κατανάλωση των ίδιων τροφίμων σε καθημερινή βάση δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, κυρίως για το έντερό σας- ναι, ακόμα κι αν αυτές οι τροφές είναι υγιεινές.

Τι θα συμβεί λοιπόν στο σώμα σας εάν τρώτε τις ίδιες υγιεινές τροφές κάθε μέρα;

Είναι πραγματικά τόσο κακό να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα εάν τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά; Κι όμως είναι. Γιατί αν για παράδειγμα τρώτε την ίδια σαλάτα με λάχανο κάθε μέρα, δεν πρόκειται να λάβετε την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου, που θα λαμβάνετε εάν είχατε ένα διαφορετικό είδος σαλάτας.

Η υγεία δεν είναι μόνο να μετράμε τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και να ταΐζουμε τα δεκάδες χιλιάδες καλά βακτήρια στο έντερο μας.

Η φυσιολογική ανθρώπινη εντερική οδός περιέχει 300- 1.000 διαφορετικά είδη βακτηριακών ειδών με περίπου 1014 μεμονωμένα βακτηρίδια. Ενώ ορισμένα από αυτά είναι υπεύθυνα για την πρόκληση διάφορων ασθενειών, τα περισσότερα από αυτά εκτελούν βασικά καθήκοντα για να μας κρατήσουν υγιείς.

Πιθανές ευεργετικές επιδράσεις που έχουν τα βακτήρια του εντέρου

  • Απορρόφηση και / ή καταστροφή των τοξίνων που απελευθερώνονται από ορισμένα «κακά» βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν κάποια ασθένεια.
  • Πρόληψη και θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, όπως είναι η ελκώδη κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
  • Αναστολή σημάτων στα κύτταρά για την ενίσχυση της βλέννας στο έντερο, η οποία βοηθάει να δρα ως φραγμός κατά της λοίμωξης.
  • Παραγωγή βιταμινών Β. Η βιταμίνη Β είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, υγιούς νευρικού συστήματος και για την πρόληψη της αναιμίας.
  • Αποκατάσταση της παραγωγής αερίων και του φουσκώματος.
  • Αντιμετώπιση δυσανεξίας στη λακτόζη.
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Ενδυνάμωση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.
  • Περιορισμός της δράσης του Helicobacter pylor.
  • Περιορισμός λοιμώξεων του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται εάν η κατανάλωση της ίδιας τροφής κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ευαισθησίας σε αυτή. Για παράδειγμα, εάν τρώτε αυγά κάθε μέρα, μπορεί να αναπτύξετε ευαισθησία στα αυγά; Ή ίσως αναρωτιέστε το αντίθετο, εάν δεν τρώτε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε ευαισθησία;

Είναι κάτι που έχω ακούσει, ιδιαίτερα για το ότι αν δεν τρώω ένα συγκεκριμένο φαγητό, θα οδηγήσει σε προβλήματα στην πέψη του στο μέλλον, αν ξαναρχίσω να το τρώω. Όμως δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη αντίληψη. Ωστόσο το να ακούτε το σώμα σας είναι πάντα σημαντικό, ειδικά εάν αισθάνεστε ότι κάτι σας προκαλεί πεπτική δυσφορία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.