Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο.
Περιέχουν επίσης περισσότερα θρεπτικά συστατικά - βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα - ανά θερμίδα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα.
Επιπλέον, τα αυγά μαγειρεύονται εύκολα και μπορούν να καταναλωθούν σε διαφορετικές μορφές και συνταγές.
Ένα αυγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνη, με όλα τα εννέα «απαραίτητα» αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα απαραίτητα αμινοξέα τα παίρνουμε μόνο από τις τροφές.
Επίσης η κατανάλωση αυγών, ειδικά εκείνων που είναι εμπλουτισμένα με ορισμένα λιπαρά οξέα (όπως τα ωμέγα-3), φαίνεται να μειώνει επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Κατανόηση του ρόλου των αυγών στα επίπεδα χοληστερόλης
Πολλοί πιστεύουν ότι αν καταναλώνουν τροφές με χοληστερόλη, τότε αυτόματα αυξάνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Πιο συγκεκριμένα στις νέες διατροφικές συστάσεις των ΗΠΑ δεν γίνεται πλέον καμία αναφορά για περιορισμό στην πρόσληψη του ολικού λίπους, παρά μόνο δίνεται έμφαση στον περιορισμό του κορεσμένου λίπους, αφήνωντας την κατανάλωση μονοακόρεστου (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο) και πολυακόρεστου λίπους (ψάρια, λιναρόσπορος κτλ) ελεύθερη.
Αντίστοιχα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την πρόσληψη χοληστερίνης, ούτε συστάσεις για περιορισμό στην κατανάλωση αυγών, αθωώνοντας ένα τρόφιμο που για πολλές δεκαετίες είχε μπει στη μαύρη λίστα.
Τι γίνεται όμως με τον διαβήτη τύπου 2;
Μια άλλη ανησυχία είναι η επίδραση μιας δίαιτας πλούσιας σε αυγά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Μελέτες όμως έχουν δείξει πως η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα (για έξι ημέρες την εβδομάδα) δεν επηρεάζει τα επίπεδα λιπιδίων της χοληστερόλης στο αίμα.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η ελεγχόμενη κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία και ούτε βλάπτει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό αποκλείει τη σκέψη διακοπής της κατανάλωσης αυγών λόγω αυτών των παραγόντων.
Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να σταματήσετε να τρώτε αυγά λόγω συγκεκριμένων διατροφικών προτιμήσεων ή αλλεργιών, διαβάστε να μάθετε τι θα συμβεί.
Εάν σταματήσετε να τρώτε αυγά, ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν τρόπο να συμπληρώσετε την πληθώρα αμινοξέων, μετάλλων ιχνοστοιχείων και βιταμινών με κάποιο άλλο τρόφιμο. Μια καλή επιλογή είναι οι σπόροι σόγιας, το τόφου και η κινόα.
Τώρα όσο αφορά την πρωτεΐνη το θέμα δεν είναι μόνο να καλύπτετε την ποσότητα των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά να παίρνετε και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Γιατί τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα και ποσότητα σε αμινοξέα.
Εάν λοιπόν είστε vegan και κατ επέκταση δεν τρώτε αυγό, μπορείτε να καταναλώσετε όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, αμάρανθο, κινόα, φιστίκια, ρύζι. Μία πολύ καλή επιλογή δε αποτελούν και τα προϊόντα σόγιας, αφού τα αμινοξέα τους είναι συγκρίσιμα με αυτά των ζωϊκών πηγών, προσφέροντάς σας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Συνδυάστε:
Όσπρια + δημητριακά (πχ ρεβίθια + πιλάφι, φακές + πλιγούρι)
Όσπρια + ταχίνι (χαλβά μετά τα φασόλια, χούμους)
Δείτε ακόμα: Ζευγάρια που καθόρισαν τα 00s και μας θυμίζουν τους Bennifer
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.