WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυλλικό οξύ: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο και σε ποιες τροφές το βρίσκουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Φεβρουαρίου 2022

Φυλλικό οξύ: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο και σε ποιες τροφές το βρίσκουμε
pexels
Γνωρίζετε ήδη ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι βασικό συστατικό για μια υγιεινή ζωή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Η υγιεινή διατροφή διασφαλίζει ότι λαμβάνετε την κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Αλλά γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα;

Πιθανότατα έχετε ακούσει και γνωρίζετε τη σημασία της βιταμίνης C, της βιταμίνης D, του ασβεστίου, των φυτικών ινών και του σιδήρου στη διατροφή σας, αλλά υπάρχει μια βιταμίνη που πρέπει επίσης να λαμβάνετε σε επαρκή ποσότητα: το φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι πιο γνωστό για τα σημαντικά οφέλη στις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες με αρκετό φυλλικό οξύ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών.

Όμως η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν είναι σημαντική μόνο για τις έγκυες, γιατί παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, καθώς βοηθά το σώμα να παράγει υγιή νέα κύτταρα αλλά και να χρησιμοποιήσει νέες πρωτεΐνες.

Επίσης το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό και ως φολικό οξύ, φολασίνη ή βιταμίνη Β9, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων, διαταραχών της διάθεσης και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα στο αίμα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, αλλά και με σοβαρή νεφρική νόσο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το φυλλικό οξύ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, να βοηθήσει στην κατάθλιψη και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόληψη της συνολικής απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Πώς όμως θα αυξήσετε την πρόσληψη φυλλικού οξέος;

Είστε τυχεροί γιατί υπάρχουν πολλές τροφές που είναι πλούσιες πηγές αυτής της βιταμίνης. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Σιτηρά

Αναζητήστε τον όρο «εμπλουτισμένο» σε είδη δημητριακών όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι.

Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά συχνά θεωρούνται από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να επιλέξετε, αλλά τυχαίνει επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσθέσετε περισσότερο σπανάκι, λάχανο, γογγύλι και μαρούλι στη διατροφή σας για άμεση ενίσχυση του φυλλικού οξέος.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα με φυλλικό οξύ, εκτός από βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο. Τρώγοντας ένα φλιτζάνι βραστά σπαράγγια θα έχετε το 65 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας σε φυλλικό οξύ.

Εσπεριδοειδή

Γνωρίζετε ήδη ότι τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όμως είναι και πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος. Πολλά φρούτα περιέχουν φυλλικό οξύ, αλλά τα εσπεριδοειδή έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα– όπως ειναι τα πορτοκάλια. Άλλα φρούτα πλούσια σε φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν γκρέιπφρουτ, παπάγια, σταφύλια, μπανάνες, φράουλες, σμέουρα και πεπόνι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.