WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Ποια είναι τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Μαρτίου 2021

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον οργανισμό και τον ρόλο που διαδραματίζει στη διατροφή. 

Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα.

Όσοι έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη C, εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα μερικά από τα οποία είναι σοβαρά.

Παρακάτω θα δούμε τα κυριότερα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Μώλωπες

Μπορεί να παρατηρήσετε μώλωπες στο σώμα σας χωρίς να έχετε χτυπήσει, αυτό συμβαίνιε επειδή έχετε έλλειψη βιταμίνης C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κολλαγόνου, ένα βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.

Προβλήματα στα δόντια

Σοβαρές μορφές ανεπάρκειας βιταμίνης C προκαλούν σκορβούτο, νόσο που εκδηλώνεται με πρήξιμο και μάτωμα στα ούλα, βλάβες στα δόντια, υποδόρια αιματώματα, αιμορραγίες των ιστών και αναιμία. Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C ενδέχεται να προκαλέσει ευκολότερα λοιμώξεις και ιώσεις.

Ξηρό δέρμα

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε ξηροδερμία τότε μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης της βιταμίνης C. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη C μειώνει τη διαδικασία της γήρανσης και διατηρεί υγιής και λαμπερή την επιδερμίδα.

Πονάτε σε όλο σας το σώμα

Εάν νιώθετε συνεχή πόνο στο σώμα σας, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσετε τη διατροφή σας. Ο χρόνιος πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης C, έλλειψη της οποίας προκαλεί εξασθένιση των χόνδρων που προστατεύουν τις αρθρώσεις.

Κόπωση

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C οδηγεί σε κόπωση και σε χαμηλή ενέργεια. Η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για την πνευματική και σωματική λειτουργία.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C περιορίζει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών μέσω της αντιοξειδωτικής της δραστηριότητας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών στις οποίες το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο.

Μεταβολές στη διάθεση

Είναι φυσιολογικό και υγιές να έχετε κάποιες μεταβολές στη διάθεσή σας, αλλά εάν αυτό συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό τότε ίσως είναι σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης  C.Μια επαρκής ποσότητα βιταμίνης C  θα ελέγξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση και επίσης θα σας δώσει πνευματική σταθερότητα.

Λοιμώξεις

Η βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Όταν παρουσιάζετε έλλειψη κινδυνεύετε να αναπτύξετε περισσότερες μολύνσεις και επίσης μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να καταστρέφει τους παθογόνους παράγοντες που προκαλούν ασθένειες και λοιμώξεις.

Τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C

Επειδή ο οργανισμός μας δεν παράγει αλλά ούτε αποθηκεύει τη βιταμίνη C, πρέπει να του παρέχουμε εμείς καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Οι ενήλικες άντρες χρειάζονται περίπου 90 mg βιταμίνης C ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 75 mg.

Πορτοκάλι

Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C. Δείτε ποιες τροφές δίνουν μεγαλύτερες ποσότητες της βιταμίνης.

Κόκκινη πιπεριά

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκαλί. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία προάγει την υγεία των ματιών.

Πράσινη πιπεριά

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσινο πιπέρι περιέχει λιγότερη βιταμίνη C από την γλυκιά αδελφή του, την κόκκινη πιπεριά, αλλά τα 120 mg που περιέχει, είναι πολύ περισσότερα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η πράσινη πιπεριά είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Μπρόκολο

Παρέχει 132 mg βιταμίνης C, ενώ έχει πολύ λίγες θερμίδες. Επιπλέον, το  μπρόκολο μπορεί να έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου.

Παπάγια

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση παπάγιας μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε λαμπερό δέρμα και να ενισχύσετε τα οστά σας. Ένα φλιτζάνι παρέχει 88,3 mg βιταμίνης C.

Φράουλες

Ένα φλιτζάνι αυτού του υπερ-φρούτου περιέχει 84,7 mg βιταμίνης C, συν υγιείς δόσεις φυλλικού οξέος και άλλες ενώσεις που προάγουν την  υγεία της καρδιάς. Ένα άλλο απροσδόκητο πλεονέκτημα που έχουν οι φράουλες, είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στη λεύκανση των δοντιών. 

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσιο με φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, για να μην αναφέρουμε τα 74,8 mg βιταμίνης C. 

Ανανάς

Εκτός από τα 78,9 mg βιταμίνης C, ο ανανάς περιέχει βρωμελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της τροφής και στη μείωση του αισθήματος φουσκώματος. Η βρωμελίνη δρα επίσης ως ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες. 
    
Ακτινίδια 

Μια μερίδα ακτινιδίου (περίπου 2 φρούτα) μπορεί να υπερηφανεύεται ότι περιέχει 137,2 mg βιταμίνης C. 

Μάνγκο

Το εξωτικό αυτό φρούτο έχει 122,3 mg της βιταμίνης C. Το μάνγκο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία όπως και η βιταμίνη C διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανοσία και επιπλέον διατηρεί τα μάτια σας υγιή.

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits