WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Φεβρουαρίου 2022

Αυτή είναι η διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων
pexels
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τονίζει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη βασική αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πιο κοινή αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, με τις εκτιμήσεις το 2015 να αναφέρουν 17,3 εκ. θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσώπευαν το 31,5% του συνόλου των θανάτων και το 45% του συνόλου από μη μεταδοτικές ασθένειες.

Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αυξάνουν την πιθανότητα καρδιαγγειακών νόσων.

Η εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει συνδεθεί με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όμως η επίδραση των γενετικών παραγόντων μπορεί να περιοριστεί μέσω της υιοθέτησης των κατάλληλων επιλογών, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς η κατανάλωση ψαριών, φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, των πιθανοτήτων εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και γενικά των αγγειακών επιπλοκών, κίνδυνοι οι οποίοι εάν δεν προληφθούν μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή πάθηση.

Μέσω της μεσογειακής διατροφής εξασφαλίζεται η πρόσληψη βιταμινών D, του συμπλέγματος Β, καροτενοειδών, βιταμίνης Ε και C όπου η πρόσληψή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής παρουσιάζει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση.

Πέραν όμως των βιταμινών, η πρόσληψη ω-3 και ω -6 λιπαρών οξέων από την κατανάλωση ψαριών έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της καρδιάς. Και φυσικά η πρόσληψη των φυτικών ινών μέσω της μεσογειακή διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε συνδυασμό με την κατανάλωση ξηρών καρπών, ελαιόλαδου και οσπρίων ως πολύ καλής πηγής αντιοξειδωτικών.

Η θετική συμβολή της μεσογειακής δίαιτας σε επίπεδο πρόληψης έχει επίσης τονιστεί από φορείς και οργανισμούς όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association, AHA) και του Ινστιτούτου Υγείας και Κλινικής Αριστείας της Μεγάλης Βρετανίας (National Institute for HealthandClinicalExcellence, NICE), οι οποίοι έχουν εκδώσει σειρά διατροφικών συστάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε δευτερογενές επίπεδο βασίζεται πρωταρχικά στη μεταβολή του διατροφικού προτύπου αλλά και σε παράγοντες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος και η διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων, του βάρους και των επιπέδων γλυκόζης.

Συμπερασματικά ένα πλήθος παραγόντων επηρεάζει την εμφάνιση ή όχι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με τις διατροφικές συνήθειες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Η μεσογειακή διατροφή ασκεί προστατευτική δράση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ενώ το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, τα αυξημένα λιπίδια αίματος, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το φύλο και το ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων επηρεάζουν επίσης την κατάσταση και τελικά την επιδεινώνουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.