WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 6 πράγματα που κάνω για τις μέρες που χρειάζομαι έξτρα ενέργεια


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουλίου 2022

Τα 6 πράγματα που κάνω για τις μέρες που χρειάζομαι έξτρα ενέργεια
pexels-gary-barnes
Είναι εκείνες οι μέρες όπου νιώθουμε την ενέργεια μας να μας εγκαταλείπει και όσο καφέ και αν πιούμε δεν γίνεται καμία αλλαγή προς το καλύτερο.

Φυσικά όπως όλα στη ζωή και στη φύση κάνουν τον κύκλο τους, έτσι και η ενέργεια έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Όμως αυτό που παίζει ρόλο είναι κάθε φορά που νιώθουμε εξαντλημένοι να γνωρίζουμε τους κατάλληλους τρόπους για να φέρνουμε πίσω τη χαμένη μας ενέργεια.

Παρακάτω, λοιπόν, θα σας δώσω μερικές συμβουλές που προσωπικά εφαρμόζω κυρίως τις μέρες που έχω αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις.

Προσπαθώ να γυμνάζομαι το πρωί

Η πρωινή γυμναστική δεν είναι το καλύτερό μου, όμως όποτε έχω χρόνο και όρεξη βάζω το ξυπνητήρι μου μια ώρα πιο νωρίς για να γυμναστώ. Προσπαθώ να ασκούμαι τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάνοντας έναν συνδυασμό διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) και ασκήσεων με σωματικό βάρος, για 60 έως 90 λεπτά. Αυτή είναι πραγματικά η ώρα «εγώ», που μου χαρίζει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και με βοηθά να νιώθω παραγωγική.

Τρώω πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά

Είτε είναι πριν την προπόνησή μου είτε αμέσως μετά, μου αρέσει να τρώω ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά, όπως αβοκάντο τοστ και φυστικοβούτυρο. Αυτός ο συνδυασμός διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και ενέργειας στο αίμα μου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και με κρατάει χορτάτη για αρκετές ώρες.

Αλλάζω τοποθεσία

Δουλεύω στο σπίτι, οπότε προσπαθώ να αλλάζω το μέρος που εργάζομαι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετακομίζοντας από το γραφείο μου, σε άλλο σημείο στο σπίτι μου ή σε ένα καφέ. Αλλάζοντας περιβάλλον, είμαι σε θέση να ενεργοποιηθώ ξανά και να επικεντρωθώ και πάλι στη δουλειά που έχω μπροστά μου.

Κάνω μια βόλτα

Το απόγευμα θα κάνω μια βόλτα 20-30 λεπτών σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι μαζί με τον σκύλο μου. Συνήθως ενώ περπατάω ακούω την αγαπημένη μου μουσική, που με βοηθάει να αποβάλλω όλες τις τοξικές σκέψεις και μου γεμίζει τις μπαταρίες.

Απενεργοποιώ το κινητό μου

Το κινητό καλώς ή κακώς είναι πλέον η συσκευή που δεν αποχωριζόμαστε σχεδόν ποτέ. Επικοινωνία, ψυχαγωγία, διασκέδαση, πληροφορία, όλα είναι μέσα σε αυτή τη μικρή συσκευή που μονοπωλεί την καθημερινότητά μας. Παρόλα αυτά, και ενώ πριν δεν αποχωριζόμουν το κινητό ούτε από το κρεβάτι, πλέον προσπαθώ να το κλείνω πριν πέσω για ύπνο. Και έχω δει διαφορά προς το καλύτερο. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που οι επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει πως ο καλός βραδινός ύπνο και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών δεν πάνε μαζί.

Έχω υιοθετήσει μια βραδινή ρουτίνα που με χαλαρώνει

Τριάντα λεπτά πριν πάω για ύπνο, κάνω συχνά ένα ζεστό ντους για να βοηθήσω το σώμα μου να χαλαρώσει προτού χωθώ κάτω από τα σεντόνια. Αποκοιμιέμαι ακούγοντας ένα audiobook που έχει ρυθμιστεί σε χρονοδιακόπτη ύπνου, καθώς θεωρώ ότι βοηθάει το μυαλό μου να χαλαρώσει. Πάντα ακούω κάτι που έχω ξανακούσει για να μην προσπαθώ να μείνω ξύπνια για να το ακούσω. Μπορεί να φαίνεται περίεργο κόλπο, αλλά συνήθως κοιμάμαι μέσα σε πέντε έως 10 λεπτά με αυτόν τον τρόπο και το μυαλό μου δεν έχει την ευκαιρία να τρέξει στη λίστα των υποχρεώσεων και να αγχωθώ.

Αυτά είναι τα 6 πράγματα που με βοηθάνε ώστε να νιώθω παραγωγική και γεμάτη ενέργεια όλη την ημέρα. Φυσικά ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός, οπότε πρέπει και εσείς να ανακαλύψετε τα δικά σας μυστικά που θα σας χαρίσουν ενέργεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.