WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι για την απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Αυγούστου 2022

5 μύθοι για την απώλεια βάρους
pexels
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε μεθόδους που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους.

Είτε ψάχνετε μια πληροφορία στο διαδικτύου, είτε μιλάτε με φίλους, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε το γεγονός από τη φαντασία, ειδικά επειδή η απώλεια βάρους εξαρτάται τόσο από τις ατομικές ανάγκες και τους στόχους. Γι αυτό λοιπόν παρακάτω θα σας αποκαλύψω τους κυριότερους μύθους απώλειας βάρους που ακούτε μέχρι και σήμερα.

Μύθος # 1: Η κατανάλωση λίπους σας προσθέτει λίπος

Το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από ό,τι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες, και αυτό μπορεί να είναι ο λόγος από τον οποίο προέρχεται αυτός ο μύθος. Αλλά όταν καταναλώνετε υγιή λιπαρά στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου γεύματος ή σνακ που είναι κατάλληλο για τις θερμιδικές σας ανάγκες, μπορεί στην πραγματικότητα να προωθήσει την απώλεια βάρους και τη συντήρηση βάρους.

Μύθος # 2: Οι υδατάνθρακες δεν είναι υγιεινοί

Ακριβώς όπως το λίπος, οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Με μέτρο, παρέχουν στο σώμα την κύρια πηγή ενέργειας και ρυθμίζουν την πεπτική οδό..

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι υδατανθράκων: απλοί και σύνθετοι. Οι απλοί υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματός σας και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται σε θρεπτικές τροφές όπως ψωμί ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, βρώμη και ορισμένα λαχανικά και μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας .

Μύθος # 3: Το βραδινό φαγητό θα σας κάνει να κερδίσετε βάρος

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί μη θέλουν να τρώνε το βράδυ, αλλά για πολλούς αυτό είναι ένας αγώνας τόσο σωματικός όσο και ψυχολογικός γιατί πέφτουν πεινασμένοι. Δεν χρειάζεται να καταπιέζεστε και να τρώτε το τελευταίο γεύμα πριν τις 20:00, γιατί σημασία έχει οι θερμίδες που παίρνετε καθ όλη τη διάρκεια της ημέρα. Καλό είναι να έχετε καταναλώσει το τελευταίο σας γεύμα 3 με 4 ώρες πριν κοιμηθείτε, ώστε να διευκολύνετε την πέψη.

Μύθος # 4: Η κατανάλωση πρωινού είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους

Καταρχάς όπως υποδηλώνει το όνομα, το πρωινό «σπάει» την ολονύκτια νηστεία. Το σώμα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ενέργεια ενώ κοιμόμαστε για ανάπτυξη και αποκατάσταση. Και εάν μείνουμε 8 με 12 ώρες χωρίς φαγητό, ο εγκέφαλος και οι μύες μας χρειάζονται ενέργεια, ή γλυκόζη, για να ξεκινήσουν τη μέρα.

Ωστόσο ο καθένας είναι διαφορετικός. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν και θέλουν να φάνε γιατί πεινάνε, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να παραλείψουν εντελώς το πρωινό γεύμα. Ποιοι κάνουν το σωστό και ποιοι λάθος; Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη και δεν είναι μόνο μία, διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση ή η παράλειψη πρωινού είναι πιο αποτελεσματική από την εναλλακτική.

Ο ισχυρισμός ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα σημαίνει ότι το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα είναι λιγότερο σημαντικά. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι να δίνουμε προτεραιότητα στο τι και πώς τρώμε όλη την ημέρα. Να συντονιστούμε με το σώμα μας και να μάθουμε να καταλαβαίνουμε τα σήματα της πείνας και της πληρότητας. Για

παράδειγμα, η πείνα μπορεί να έρθει διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα και είναι φυσιολογικό να ανταποκρίνεστε στο σώμα σας, είτε αυτό σημαίνει ότι τρώτε πρωινό στις 7 π.μ. είτε στις 11 π.μ.

Το να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα και με συνέπεια στα σημάδια πείνας είναι πιο ωφέλιμο για τη γενική υγεία και τη σχέση μας με το φαγητό, από το να τηρούμε αυστηρούς διατροφικούς κανόνες σχετικά με την ώρα των γευμάτων.

Μύθος # 5: Η διατροφή χωρίς γλουτένη θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ορισμένους κόκκους, όπως σιτάρι, βρώμη και σίκαλη. Εκτός από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η γλουτένη δεν είναι επικίνδυνη και βρίσκεται σε πολλές υγιεινές τροφές που περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ινών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μπορεί ακόμη και να κερδίσετε βάρος σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, ανάλογα με το τι καταλήγετε να τρώτε. Πολλά επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν πραγματικά υψηλότερα επίπεδα λιπών και σακχάρων από ό, τι τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη, προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση και η συνοχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.