WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορείτε να κάνετε πριν κοιμηθείτε για να βοηθήσετε την πέψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Αυγούστου 2022

Τι μπορείτε να κάνετε πριν κοιμηθείτε για να βοηθήσετε την πέψη
pexels
Το να έχετε μια σταθερή νυχτερινή ρουτίνα είναι ένα πλεονέκτημα για την υγεία του εντέρου

Όλοι γνωρίζουμε για τα οφέλη της ρουτίνας ύπνου. Κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα - όπως ο διαλογισμός, πίνοντας ένα ρόφημα- μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε τις βάσεις για να κοιμάστε καλύτερα. Γνωρίζατε όμως ότι το να έχετε μια σταθερή νυχτερινή ρουτίνα είναι ένα πλεονέκτημα και για την υγεία του εντέρου; Ας δούμε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε πριν κοιμηθείτε για να βελτιώσετε την πέψη.

Καταρχάς είναι σημαντικό να διατηρείτε σταθερούς χρόνους γεύματος, ιδιαίτερα όσο αφορά το δείπνο. Όταν το σώμα συνηθίζει να τρώει περίπου την ίδια ώρα, η απελευθέρωση των πεπτικών ορμονών γίνεται πιο αυτοματοποιημένη, γεγονός που οδηγεί σε ευκολότερη πέψη. Από την άλλη μεριά όταν το σώμα δεν ξέρει πότε πρέπει να περιμένει την ώρα του φαγητού, οι ορμόνες του στρες μπορεί να είναι υψηλές, ειδικά εάν έχετε πολλές ώρες να φάτε, και αυτό επηρεάζει αρνητικά την πέψη.

Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε στο μυαλό σας τον καθορισμένο χρόνο χαλάρωσης. Και το εννοούμε με αυτό; Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται έχοντας άγχος και λόγω της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, το στρες επηρεάζει το πεπτικό σας συστήματα και το αντίστροφο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, διάρροια ή στομαχικές διαταραχές, ανάλογα με το άτομο.

Κάνοντας όμως πέντε έως 10 λεπτά διαλογισμού ή μια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα πριν από τον ύπνο, θα δώσετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να απαλλαγεί από το άγχος, πριν πέσετε για ύπνο. Αυτό θα έχει μεγάλα οφέλη και για την πεπτική σας υγεία.

Εκτός από τον διαλογισμό μπορείτε επίσης πριν κοιμηθείτε να κάνετε μερικές απλές ασκήσεις γιόγκα για να βοηθήσετε στην τόνωση της ροής του αίματος στον πυρήνα σας, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Τέλος εάν νιώθετε φουσκωμένοι μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι τζίντερ. Η ρίζα του τζίντνζερ ανακουφίζει προωθεί την κινητικότητα του εντέρου, ανακουφίζοντας έτσι από τη δυσάρεστη αίσθηση του φουσκώματος. Πριν πέσετε στο κρεβάτι φτιάξτε τσάι τζίντζερ, για να χαλαρώσετε και να διευκολύνετε την πέψη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.