WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαμηλή πίεση: Τι να τρώτε για να ανεβάσετε την πίεση του αίματος


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Αυγούστου 2022

Χαμηλή πίεση: Τι να τρώτε για να ανεβάσετε την πίεση του αίματος
unsplash
Λόγω της ζέστης αυτών των ημερών, η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι γεγονός

Με τις ακραίες θερμοκρασίες αυτών των ημερών, σίγουρα δεν είναι απίθανο να βιώσετε πτώσεις της πίεσης, ειδικά αν έχετε προδιάθεση. Και έτσι η νωθρότητα, η ζάλη, η θολή όραση, η αδυναμία, είναι από τις πιο επαναλαμβανόμενες παρενέργειες αυτή την περίοδο.

Η μείωση της πίεσης οφείλεται στην απώλεια νερού και μετάλλων λόγω της εφίδρωσης. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να φτιάξουμε λίγο τη διάθεση και να αντιμετωπίσουμε την εξάντληση.

Πριν δούμε αναλυτικά τα μέταλλα που εμπλέκονται στον έλεγχο της πίεσης και επομένως ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώσουμε για να αποκαταστήσουμε τα φυσιολογικά επίπεδα της πίεσης, ας δούμε μερικές γενικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

  • Μην το παρακάνετε τις μερίδες στο τραπέζι. Η πέψη στην πραγματικότητα απαιτεί σημαντική προσπάθεια και τα εμπλεκόμενα όργανα χρειάζονται μια αρκετά γενναιόδωρη ροή αίματος. Κατά συνέπεια, το αίμα θα είναι σπάνιο σε άλλα μέρη του σώματος όπως ο εγκέφαλος.

  • Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά καθώς η αιθυλική αλκοόλη προκαλεί αγγειοδιαστολή.

  • Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά

  • Πάρτε τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία

  • Να πίνετε άφθονο νερό

Ποια ορυκτά εμπλέκονται στον έλεγχο της πίεσης

Κάλιο

Το κάλιο βοηθάει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως τη μυϊκή σύσπαση, τη ρύθμιση της ισορροπίας μεταξύ ενδοκυτταρικών και εξωκυτταρικών υγρών και προφανώς παίζει θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο: Αποξηραμένα βερίκοκα, φακές, ψητές πατάτες, στήθος κοτόπουλού, λευκά φασόλια, μπανάνες, γιαούρτι, σολομός, αβοκάντο

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο συμμετέχει στη μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια. Επίσης ρυθμίζει τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών, ελέγχει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και συμμετέχει στη μετάδοση σημάτων διασφαλίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συμμετέχει επίσης στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και του καρδιακού παλμού.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο: Ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα λαχανικά και φρούτα, μαύρη σοκολάτα

Σίδηρος

Η έλλειψη αυτού του ορυκτού ευνοεί το αίσθημα αδυναμίας και εξάντλησης. Ο σίδηρος υπάρχει τόσο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και τα ψάρια όσο και σε αυτά φυτικής προέλευσης, ιδίως στα όσπρια. Για να διευκολυνθεί η απορρόφησή του, μπορεί να είναι χρήσιμο να τον συνδυάσετε με βιταμίνη C (λεμόνι, ακτινίδιο, μαρούλι κ.λπ.) και να αποφύγετε τη λήψη των τροφών με σίδηρο μαζί με την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων που αντίθετα εμποδίζουν την απορρόφησή τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.