WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρομελίνη: Μάθετε τα πάντα για το ένζυμο που βελτιώνει την πέψη 


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Αυγούστου 2022

Βρομελίνη: Μάθετε τα πάντα για το ένζυμο που βελτιώνει την πέψη 
pexels
Η βρομελίνη αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φυτικά αντιφλεγμονώδη.

Η βρομελίνη είναι ένα ισχυρό πεπτικό ένζυμο που βρίσκεται σε ένα μόνο τροπικό φρούτο και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση μιας σειράς παθήσεων όπως φλεγμονές, προβλήματα κόλπων και δυσκοιλιότητα.

Ποια τρόφιμα περιέχουν βρομελίνη; Μόνο ο ανανάς έχει το συγκεκριμένο πεπτικό ένζυμο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βρομελίνης στη διατροφή σας, τα οφέλη της για την υγεία και τι μπορεί να κάνει στο πεπτικό σας σύστημα.

Τι είναι η βρομελίνη

Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που εξάγεται από τον καρπό του ανανά, ιδιαίτερα από το στέλεχος του, το οποίο προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Η βρομελίνη έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Και η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό το ένζυμο μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Επίσης βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε καλύτερα τις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Και αυτός είναι ο λόγος που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της πέψης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

Αν και πολλά άλλα τρόφιμα όπως η παπάγια, το μάνγκο και οι μπανάνες περιέχουν επίσης φυσικά πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στην προαγωγή της υγείας του εντέρου, η βρομελίνη μπορεί να βρεθεί μόνο στον ανανά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε βρομελίνη;

Πολύ βασική προειδοποίηση: Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση μόνο φρέσκου ανανά δεν θα παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, η βρομελίνη μπορεί να καταναλωθεί με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής κατόπιν έγκρισης από επαγγελματία υγείας.

Δεν έχει προσδιοριστεί μια τυπική δόση, ωστόσο, η λήψη 200-400 mg έως και τρεις φορές την ημέρα με άδειο στομάχι συνιστάται για ενήλικες που αναζητούν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η λήψη βρομελίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οξείας φλεγμονής της μύτης και των παραρρινίων κόλπων όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι εξαιρετική για τους πάσχοντες από αλλεργίες.

Εάν λοιπόν θέλετε να αρχίσετε να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με βρομελίνη, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστό για εσάς. Αλλά εν τω μεταξύ, συνεχίστε να καταναλώνετε ανανάδες, δεν έχετε τίποτα να χάσετε παρά μόνο να κερδίσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.