WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσκοιλιότητα; Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές που την ανακουφίζουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουλίου 2022

Δυσκοιλιότητα; Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές που την ανακουφίζουν
pexels
Αν ψάχνετε για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες για τη διαχείριση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο.

Εάν δεν προσπαθείτε να λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας κάθε μέρα, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με τη δυσκοιλιότητα. Όμως δεν είστε οι μόνοι.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετές φυτικές ίνες. Και η αλήθεια είναι πως μπορεί να είναι δύσκολο όταν η σύσταση είναι 25-30 γραμμάρια/ημέρα. Ευτυχώς, όμως προσθέτοντας μερικές τροφές πλούσιες σε ίνες στη διατροφή σας, θα καταφέρετε να αυξήσετε την ποσότητα.

Δείτε παρακάτω μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στην πρόληψη και τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας.

Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι ένα θαυμάσιο φρούτο όταν πρόκειται για την πρόληψη και τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας. Έχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ένα μικρό αχλάδι θα σας δώσει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι εκπληκτικό.

Λιναρόσποροι

Λατρεύω τους λιναρόσπορους. Όταν ταξιδεύω, τους παίρνω μαζί μου για να με βοηθήσουν με το έντερο μου. Οι λιναρόσποροι πασπαλίζονται υπέροχα πάνω από το γιαούρτι, αναμιγνύονται στο μούσλι ή προστίθενται πάνω από τοστ αλειμμένο είτε με φυστικοβούτυρο είτε με αβοκάντο.

Καλαμπόκι

Είναι το καλαμπόκι καλό για τη δυσκοιλιότητα; Ναι. Θέλετε περισσότερα καλά νέα; Το καλαμπόκι δεν είναι ανθυγιεινό ή παχυντικό. Δεν θα έκοβα ποτέ αυτό το θρεπτικό λαχανικό από τη διατροφή μου, ειδικά αν πρόσεχα το βάρος μου.

Το καλαμπόκι δεν θα σας κάνει να πάρετε κιλά. Στην πραγματικότητα, επειδή το καλαμπόκι έχει τόσες πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Μαύρα φασόλια

Μόνο μια μερίδα μαύρα φασόλια (100γρ.) θα αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών σας κατά 16 γραμμάρια. Καταπληκτικό, σωστά; Προσθέστε μαύρα φασόλια στις σούπες σας ή φτιάξτε ένα μπολ μπουρίτο.

Ρεβίθια

Αν δεν τρώτε ακόμα ρεβίθια, τώρα είναι η ώρα. Και εάν δεν καταναλώνετε τακτικά όσπρια, τότε αυξήστε την ποσότητα αργά και σταδιακά. Ξεκινήστε με μια μικρή μερίδα (π.χ. 50 γρ.) τρεις φορές την εβδομάδα και αυξήστε τα 100 γραμμάρια.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης περιέχει περίπου 150 θερμίδες, τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών (περίπου μισές διαλυτές και μισές αδιάλυτες) και έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός θα σας κρατήσει χορτάτους και θα βοηθήσει τη λειτουργία του εντέρου.

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες για τη δυσκοιλιότητα:

  • Μπανάνες

  • Φυλλώδη πράσινα (ναι, υπάρχουν φυτικές ίνες στη σαλάτα)

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι

Συνιστώ επίσης να πίνετε περισσότερο νερό (το ούρα σας πρέπει να είναι λίγο κίτρινα με μια πολύ λεπτή μυρωδιά). Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας, σερβίρετε μια κανάτα με νερό με τα γεύματα ή πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Επίσης προσπαθήστε να κινείστε κάθε μέρα για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Η άσκηση βοηθάει πολύ στη λειτουργία του εντέρου…

Όταν προσθέτετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, κάντε το αργά…

Εάν αυτή τη στιγμή δεν έχετε πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, αυξήστε τις αργά, για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες και υπερβολικά αέρια. Αυξάνοντας αργά τις φυτικές ίνες, το έντερό σας θα έχει χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα σας διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.