Ζυμαρικά ολικής άλεσης: Ποια είναι τα οφέλη και γιατί να τα προτιμήσετε από τα παραδοσιακά

pexels

Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης φαίνεται πρόσφατη τάση, αλλά η χρήση αλεύρων ολικής αλέσεως είναι πολύ παλαιότερη από αυτή των ραφιναρισμένων.

Ανάμεσα στις σημερινές διατροφικές τάσεις ξεχωρίζει η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως, έστω και αν για πολλούς είναι πραγματικά δύσκολο να τα προτιμήσουν από τα παραδοσιακά. Ωστόσο είναι η συνήθεια που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η αντικατάσταση των παραδοσιακών ζυμαρικών με ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι δύσκολη, γιατί στην πραγματικότητα για τον οργανισμό μας η πιο φυσική επιλογή είναι να τρέφεται με ακατέργαστα αλεύρια. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε τονίσει πολλές φορές τη σημασία της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως για την ευεξία του οργανισμού.

Και ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η πολύτιμη συμβουλή προέρχεται μόνο λόγω της υψηλής ποσότητας φυτικών ινών που περιέχουν τα ολικής άλεσης. Στην πραγματικότητα, η σωστή λειτουργία του εντέρου χάρη στην παρουσία φυτικών ινών είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας.

Ιδιότητες ζυμαρικών ολικής αλέσεως

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι ένα από τα προϊόντα που λαμβάνονται από δημητριακά τα οποία κατά την επεξεργασία διατηρούν ανέπαφα όλα τα συστατικά τους: Εξωτερικό πίτουρο, ενδοσπέρμιο και φύτρο.

Η κύρια διαφορά με τα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι ότι η συνήθης διαδικασία εξευγενισμού προκαλεί την απόρριψη εξωτερικών πίτουρων και φύτρων, τα οποία είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Επομένως το μόνο στοιχείο που περιέχεται στα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι το ενδοσπέρμιο που περιέχει κυρίως υδατάνθρακες .

Τα πιο γνωστά ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι αυτά του σιταριού, αλλά υπάρχουν και αυτά του κριθαριού, του καλαμποκιού και της βρώμης, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αυτό λοιπόν που σας συμβουλεύω να κάνετε είναι να εκμεταλλευτείτε αυτήν την ποικιλία και να επιλέξετε την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα λαμβάνει περισσότερα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προτιμήσετε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως από τα παραδοσιακά. Ανάμεσα στις διάφορες ιδιότητες, αυτή η τροφή είναι πλούσια σε μέταλλα , όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, βιταμίνες Ε, Α, αυτές της ομάδας Β και φυλλικό οξύ, που είναι πολύτιμα για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ζυμαρικών ολικής αλέσεως είναι η υψηλή παρουσία ινών, τα οποία συμβάλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Η σημασία των ινών είναι τόσο σημαντική που η EFSA συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 25 γραμμαρίων την ημέρα.

 

 

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: Τα οφέλη

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, αντί για επεξεργασμένα, έχει δείξει μείωση του κινδύνου υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Αποτρέπουν επίσης την ανάπτυξη εντερικών παθήσεων χάρη στην καθαριστική δράση που ασκούν οι ίνες, ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως αντί για τα παραδοσιακά αυξάνει επίσης το αίσθημα του κορεσμού και, χάρη και στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι κατάλληλα για όσους δυσκολεύονται στον έλεγχο του βάρους. Τέλος, ένα σημαντικό αποτέλεσμα που προκύπτει από επιστημονικές μελέτες σχετικά με την κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως αφορά την πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου . Η υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, μαζί με φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο.

Τέλος από θερμιδικής άποψης, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και τα παραδοσιακά δεν έχουν πολλές διαφορές. Το πρώτο έχει στην πραγματικότητα περίπου 350 kcal ανά 100 γραμμάρια, ενώ το σιμιγδαλένιο ζυμαρικό έχει περίπου 370 kcal. Παρόλα αυτά, η εισαγωγή της κατανάλωσης ζυμαρικών ολικής αλέσεως προσφέρει περισσότερα οφέλη στην υγεία σε σχέση με τα παραδοσιακά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.