5 θεραπείες για το κρυολόγημα και τη γρίπη που θα ήταν καλύτερο να παραλείψετε

pexels

Από το σκόρδο μέχρι τον μηλίτη, δείτε πώς να μην απαλλαγείτε από το κρυολόγημα και τη γρίπη

Είτε είναι από τη γιαγιά σας είτε από κάποιον που επηρεάζεται από το Instagram, οι συμβουλές σχετικά με την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης μπορούν να σας κάνουν να αναρωτιέστε ποιες θεραπείες θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε την καταρροή και τον πονόλαιμο — και ποιες δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. 

Έτσι λοιπόν συγκεντρώσαμε μερικές δημοφιλείς θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, για τις οποίες πιθανότατα έχετε ακούσει και εξηγούμε γιατί μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο νομίζετε. 

Όχι, αυτό το μούρο δεν θα γιατρέψει το κρυολόγημά σας

Ακούγεται μυστικιστικό, γλυκό και σαν να είναι απλώς η θεραπεία που ψάχνετε. Το Elderberry διαφημίζεται για τις ιδιότητες του κατά του κρυολογήματος. Υπάρχει σε παστίλιες, σιρόπι για τον βήχα, δισκία και πολλά άλλα. Αλλά δυστυχώς, αυτό το ταπεινό μούρο δεν θεραπεύει τη γρίπη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτικές θεραπείες ή ακόμα και ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σας για να καταπραΰνετε το κρυολόγημά σας και ενδεχομένως να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας (αρκεί να το συνδυάζετε με άφθονη ξεκούραση και υγρά).

Μην το βάζεις στη μύτη σου…

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που έρχονται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη είναι η συμφόρηση. Αυτό το βαρύ αίσθημα βουλώματος μπορεί να είναι τόσο απογοητευτικό που ίσως έχετε δει μερικούς ανθρώπους να προσπαθούν να βάζουν σκόρδο στη μύτη τους με σκοπό να τους φύγει γρηγορότερα η συμφόρηση. Και φυσικά αυτό το πείραμα το υποστηρίζουν πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το TikTok, για να το δουν όλοι. Όμως αυτή η τάση στο διαδίκτυο είναι σίγουρα από αυτές που δεν πρέπει να δοκιμάσετε. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε χειρότερη συσσώρευση βλέννας.

Δοκιμάστε το εξής: Εάν η μύτη σας είναι ακόμα βουλωμένη και δεν βρίσκετε ανακούφιση, υπάρχουν άλλες θεραπείες που είναι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές. Οι πιο συνηθισμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε είναι οι υγραντήρες και τα σπρέι φυσιολογικού ορού.

 

Ένας μαγικός μηλίτης;

Μπορεί να έχετε έναν φίλο που ορκίζεται σε κάτι που λέγεται μηλίτης, ο οποίος σας θεραπεύει όταν είστε άρρωστοι. Ενώ πολλά από τα συστατικά αυτού του παρασκευάσματος - μηλίτης μήλου, μέλι, τζίντζερ - έχουν σίγουρα οφέλη για την υγεία, δεν θα σας θεραπεύσουν από το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Αν θέλετε να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό, δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και αν ψάχνετε για κάτι ζεστό που θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο σας, τα κλασικά αφεψήματα από βότανα και οι ζεστές σούπες θα σας βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε άλλες θεραπείες όπως γαργάρες και ατμό για να απαλύνετε τον πόνο.

Αλλά σίγουρα η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει…;

Εάν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είναι γνωστή η βιταμίνη C, είναι να διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Έτσι, είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι τα συμπληρώματα ή οι σκόνες βιταμίνης C μπορούν να σας εξαφανίσουν το κρυολόγημα πιο γρήγορα. Η λήψη της ως καθημερινή βιταμίνη δεν θα κάνει κακό, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι θα σας αποτρέψει από το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Η δύναμη των λουλουδιών;

Σύμφωνα με πολλούς, το λουλούδι της εχινάκεια με τα μωβ πέταλα μπορεί να είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και, με τη σειρά του, για να σας ανακουφίσει από τον πονόλαιμο. Αλλά δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει τη χρήση αυτού του φυτικού φαρμάκου για το κοινό κρυολόγημα — ειδικά αν έρχεται με τη μορφή συμπληρωμάτων. Επιπλέον, δεν είναι ακόμα σαφές τι πιθανή βλάβη θα μπορούσε να προκαλέσει στις έγκυες ή άτομα με ορισμένες αλλεργίες.

Όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει μαγικό χάπι που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα από τη μια ημέρα στην άλλη. Παρόλα αυτά ένας συνδυασμός αλλαγών στον τρόπο ζωής και τροφών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μπορεί να σας κρατήσει μακριά από ασθένειες. Αυτό σημαίνει καλή ισορροπία αντιοξειδωτικών και πρεβιοτικών, καθώς και άφθονο ύπνο και άσκηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.