Με κάθε εποχή γρίπης, εμφανίζονται εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη γρίπη (και το εμβόλιο της γρίπης) - για παράδειγμα ότι «η γρίπη είναι απλώς ένα κακό κρυολόγημα».
Αυτοί οι μύθοι μπορεί ακόμη και να σας έκαναν να αναρωτηθείτε εάν εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα χρειάζεστε πραγματικά να κάνετε το εμβόλιο. Αλλά με την COVID-19, τη γρίπη και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού που κυκλοφορούν, απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο.
Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τους μύθους από την αλήθεια, όμως παρακάτω θα καταρρίψουμε τους κορυφαίους μύθους σχετικά με τη γρίπη.
Μύθος 1: Δεν χρειάζομαι εμβόλιο κατά της γρίπης, γιατί εξακολουθώ να φοράω μάσκα, να πλένω τα χέρια μου και να κρατάω απόσταση από τους άλλους
Αν και είναι αλήθεια ότι τα πράγματα που κάνετε για να προστατευτείτε από την COVID-19 βοηθούν στη μείωση του κινδύνου να κολλήσετε τη γρίπη, δεν είναι όμως ακόμα 100% προστατευτικά.
Επειδή η γρίπη και η COVID-19 μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους, η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, ωστόσο, με λιγότερους ανθρώπους που φορούν μάσκες - και δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους όπου είναι πιο πιθανή η μετάδοση - ο κίνδυνος αυξάνεται.
Η λήψη εμβολίου γρίπης βοηθά στη μείωση του κινδύνου για όλους, αφού απλώς χρειάζονται αναπνευστικά σταγονίδια από έναν βήχα ή φτέρνισμα για να μολυνθείτε ή να μολύνετε κάποιον άλλο.
Μύθος 2: Το εμβόλιο γρίπης θα σας αρρωστήσει
Το εμβόλιο της γρίπης είναι φτιαγμένο από έναν νεκρό ιό που δεν μπορεί να σας αρρωστήσει. Αντίθετα, χτίζει το ανοσοποιητικό σας για να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς.
Εάν έχετε ήπιες παρενέργειες μετά το εμβόλιο της γρίπης, είναι επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα - όχι επειδή αρρωστήσατε.
Μύθος 3: Δεν είναι ασφαλές να κάνετε τα εμβόλια για την COVID και τη γρίπη ταυτόχρονα
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τη γρίπη και τη COVID είναι να εμβολιαστείτε κατά του καθενός. Αλλά αν μόλις κάνατε το εμβόλιο COVID ή την αναμνηστική δόση, είναι ασφαλές να κάνετε αμέσως το εμβόλιο κατά της γρίπης; Ναι. Το CDC επισημαίνει ότι είναι ασφαλές να κάνουμε τα εμβόλια για την COVID και τη γρίπη ταυτόχρονα.
Και ναι, είναι πιθανό να κολλήσετε τη COVID-19 και τη γρίπη ταυτόχρονα. Έτσι, ο εμβολιασμός και των δύο μπορεί να σας κρατήσει εκτός νοσοκομείου.
Μύθος 4: Είμαι υγιής, επομένως δεν χρειάζομαι το εμβόλιο της γρίπης
Η γρίπη δεν κάνει διακρίσεις, ακόμη οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν. Ο εμβολιασμός σας προστατεύει από το να κολλήσετε, αλλά ακόμα και εάν κολλήσετε γρίπη, μειώνει επίσης τη σοβαρότητα της ασθένειας.
Μύθος 5: Αν πάθω γρίπη, τα αντιβιοτικά θα τη θεραπεύσουν
Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηρίων και η γρίπη είναι ένας ιός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να σταματήσει ή να αποτρέψει εντελώς τη γρίπη. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιιικά φάρμακα για να μειώσουν τα συμπτώματα.
Το εμβόλιο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψετε τη γρίπη. Άλλοι τρόποι πρόληψης:
- Κρατήστε απόσταση από τους άλλους σε δημόσιους χώρους
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα
- Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών, όταν το πλύσιμο των χεριών δεν αποτελεί επιλογή
- Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας (μέχρι να πλύνετε τα χέρια σας)
- Αποφύγετε τα πλήθη και τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
Η περίοδος γρίπης ξεκινά τον φθινόπωρο και τελειώνει την άνοιξη και κορυφώνεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί συνιστούν ανεπιφύλακτα να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνετε.
Ποιος δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης; Τα εμβόλια γρίπης είναι κατάλληλα για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός από:
Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
Άτομα με σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες σε οποιοδήποτε συστατικό ενός εμβολίου κατά της γρίπης (το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές για τα περισσότερα άτομα με αλλεργίες στα αυγά - υπάρχουν ακόμη και εμβόλια χωρίς αυγά)
Άτομα που είχαν στο παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο γρίπης
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.