5 τροφές πλούσιες σε σελήνιο για όσους έχουν υποθυρεοειδισμό

pexels

 Το σελήνιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς.

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που μπορεί να ληφθεί μόνο μέσω της διατροφής. Και η ανεπάρκεια του έχει συσχετιστεί με μια κατάσταση του θυρεοειδούς που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ένας τύπος υποθυρεοειδισμού στον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο σημαντικές ορμόνες που ονομάζονται τριιωδοθυρονίνη και θυροξίνη (Τ3 και Τ4). Το σελήνιο βοηθά στην ενεργοποίηση της Τ4, της μορφής αποθήκευσης της θυρεοειδικής ορμόνης που μετατρέπεται στην ενεργή μορφή της Τ3.  Αυτή η ενεργοποίηση της Τ4 σε Τ3 επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τη θυρεοειδική ορμόνη για ένα ευρύ φάσμα μεταβολικών λειτουργιών.

Πιθανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ανεπάρκεια σεληνίου  είναι η κακή υγεία του πεπτικού ή του εντέρου, με αποτέλεσμα ακόμη και όταν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σεληνίου στη διατροφή, το μέταλλο δεν απορροφάται βέλτιστα. Αυτός είναι ο λόγος που λέω καθημερινά: «Δεν είμαστε αυτό που τρώμε, είμαστε αυτό που απορροφάμε».

 

Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Ξηροί καρποί Βραζιλίας

Αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σεληνίου. Μια μερίδα περιέχει 537 mcg σεληνίου. Όμως πρέπει να καταναλώνετε τα βραζιλιάνικα καρύδια με προσοχή, γατί η μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει την υπέρβαση του ανώτατου ορίου για το σελήνιο. Γι' αυτό δεν προτείνω περισσότερα από ένα ή δύο καρύδια Βραζιλίας την ημέρα.

Στρείδια

Τα περισσότερα οστρακοειδή περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, αλλά τα στρείδια κυριαρχούν. Περιέχουν επίσης καλή ποσότητα ψευδαργύρου, βιταμίνης Β12 και χαλκού.

Κιτρινόπτερος τόνος

Όλοι οι τόνοι περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, αλλά ο κιτρινόπτερος έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα. Η μόνη προειδοποίηση είναι ότι συγκεκριμένος τόνος είναι σχετικά υψηλός σε υδράργυρο και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Ο τόνος είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Και οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε τις βέλτιστες ποσότητες αυτού του πολύτιμου θρεπτικού συστατικού. Τα ωμέγα-3 είναι ευεργετικά για την υγεία του θυρεοειδούς.

Μύδια

Τα μύδια έχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα σεληνίου με τα στρείδια. Επίσης αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, ωμέγα-3, μαγγανίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Ηλιόσποροι

Εκτός από τα καρύδια Βραζιλίας, οι ηλιόσποροι είναι η καλύτερη φυτική πηγή σεληνίου. Οι ηλιόσποροι περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα μαγγανίου, βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και χαλκού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.