WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πολύποδες παχέος εντέρου: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε


Branded Content Team

19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύποδες παχέος εντέρου: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Παρότι η κολονοσκόπηση είναι η καθιερωμένη μέθοδος ανίχνευσης πολυπόδων, υπόκειται σε μεγάλες διαφορές στην ποιότητά της ανάλογα με το πού, πώς και από ποιόν γίνεται

Ο Δρ. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής & του Ενδοσκοπικού Τμήματος του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για τους πολύποδες παχέος εντέρου.

  1. Τι είναι οι πολύποδες παχέος εντέρου;

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι, οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του εντέρου, προσβάλλοντας τον αυλό του. Είναι αρκετά συχνοί με πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεις, αν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως. Σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία, η οποία θα ταρακουνήσει τον ασθενή, ώστε να επισκεφθεί γαστρεντερολόγο.

  1. Πώς θα ξέρω αν έχω πολύποδες παχέος εντέρου;

Μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο παχέος εντέρου, ο γιατρός θα διαγνώσει αν έχετε πολύποδες.

  1. Πώς συνδέονται οι πολύποδες παχέος εντέρου με τον καρκίνο;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίζει σχεδόν πάντα ως καλοήθης πολύποδας του παχέος εντέρου. Σε 10 με 15 χρόνια αυτός ο πολύποδας μπορεί να αλλάζει σιγά-σιγά και να δημιουργήσει καρκίνο – αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση τουλάχιστον κάθε 5-10 χρόνια. Οι πολύποδες είναι εύκολο να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν όταν τηρείται ένα τακτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.

  1. Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο έλεγχος;
  • Kολονοσκόπηση: πλήρης έλεγχος του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου. Αν βρεθούν πολύποδες, ο γιατρός μπορεί να τους αφαιρέσει επιτόπου και να τους στείλει για βιοψία.
  • Σιγμοειδοσκόπηση: Σχεδόν ίδια με την κολονοσκόπηση, μόνο που εδώ ελέγχεται μόνο το αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου.
  • Τεστ κοπράνων
  1. Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολυπόδων;
  • Ηλικία: Οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών.
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Παχυσαρκία και κάπνισμα
  1. Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες παχέος εντέρου;

Μπορούν να αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση. Η μέθοδος της πολυπεκτομής είναι ανώδυνη, καθώς στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου δεν υπάρχουν αισθητικά νεύρα.

  1. Ποιος είναι ο ρόλος της κολονοσκόπησης;

Παρότι η κολονοσκόπηση είναι η καθιερωμένη μέθοδος ανίχνευσης πολυπόδων, υπόκειται σε μεγάλες διαφορές στην ποιότητά της ανάλογα με το πού, πώς και από ποιόν γίνεται. Ο κλασσικός έλεγχος της ποιότητας είναι το λεγόμενο adenoma detection rate [ADR] δηλαδή το ποσοστό ανεύρεσης αδενωματωδών [δηλαδή προκαρκινικών] πολυπόδων που πρέπει να υπερβαίνει το 25%. Έχει υπολογισθεί πως κάθε 1 % αύξηση του ADR οδηγεί σε μείωση κατά 3% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. Ο δείκτης αυτός επηρεάζεται πολύ από την εμπειρία, την εκπαίδευση του ενδοσκόπου, από το είδος των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί και από την ποιότητα της προετοιμασίας του εντέρου πριν την εξέταση.

  1. Πώς ενισχύει η Τεχνητή Νοημοσύνη την κολονοσκόπηση;

Κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης το σύστημα CAD [Computer Aided Diagnosis] EYE System αξιοποιώντας πληροφορίες μέσω Tεχνητής Νοημοσύνης εντοπίζει τους πιθανούς πολύποδες και ειδοποιεί τον ενδοσκόπο πως στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει πιθανός πολύποδας, ώστε να προσέξει καλύτερα. Ακόμη περισσότερο, το σύστημα έχει την δυνατότητα να προβλέπει κατά πόσον ο πολύποδας είναι υπερπλαστικός ή αδενωματώδης δηλαδή πόσο επικίνδυνος είναι να περιέχει ή να οδηγήσει στο μέλλον σε κακοήθεια. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Γαστρεντερολόγος αποκτά ένα νέο σπουδαίο όπλο στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

  1. Εμφανίζονται επιπλοκές από την αφαίρεση πολύποδα;

Η αφαίρεση πολύποδα είναι ασφαλής επέμβαση, παρόλα αυτά, όπως σε κάθε χειρουργείο, έτσι κι εδώ εγκυμονούν κάποιοι κίνδυνοι. Η αιμορραγία εντέρου είναι ο πιο συχνός κίνδυνος.

  1. Τι να κάνω για να μειώσω τις πιθανότητες επανεμφάνισης πολυπόδων παχέος εντέρου;
  • Ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή με φυτικές ίνες.
  • Χάσε παραπανίσια κιλά.
  • Σταμάτησε το κάπνισμα.
  • Περιόρισε το αλκοόλ.

more info:

Γεώργιος Αναγνωστόπουλος ΜD, FEBGH,
Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής & Ενδοσκοπικού Τμήματος ΜΗΤΕΡΑ
Tηλ. επικοινωνίας: 210 6869859, 6937 106139

http://www.advanced-endoscopy.gr

https://www.facebook.com/dranagnostopoulos/

https://www.instagram.com/dranagnostopoulos_gastrohep/

https://www.tiktok.com/@dranagnostopoulos_gastro

Advertorial

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.