WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι γονείς που έχουν καλή σχέση με τα ενήλικα παιδιά τους, μοιράζονται αυτά τα 7 χαρακτηριστικά


JTeam

12 Ιουλίου 2025

γονείς - παιδιά
Pexels/Gustavo Fring
Μη θεωρείς δεδομένη μια υγιή οικογενειακή σχέση

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις με τους γονείς τους μέχρι την ενηλικίωση, συχνά λόγω βαθιά ριζωμένων τραυμάτων, δυσαρέσκειας και ανεπίλυτων ανησυχιών που τους έχουν ακολουθήσει σε όλα τα χρόνια της ζωής τους. Σχεδόν το 20% των νεαρών ενηλίκων παραδέχεται ότι η σχέση του με τους γονείς του είναι «κακή», σύμφωνα με μελέτες του Pew Research Center.

Με τόσο περίπλοκες και συχνά τοξικές οικογενειακές δυναμικές, τα αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά που συνήθως έχουν οι γονείς που μένουν κοντά στα ενήλικα παιδιά τους, δηλαδή έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο θα περίμενε κανείς. Το να είσαι γονιός, μητέρα, πατέρας, δεν είναι από τα πιο εύκολα πράγματα. Πρέπει πάντα να διατηρήσεις την υποστηρικτική και συμπονετική φύση του να είσαι γονιός, ενώ παράλληλα να επιδεικνύεις ένα επίπεδο σεβασμού που είναι καθοριστικό για υγιείς ενήλικες σχέσεις με τα παιδιά σου.

Τελικά, οι γονείς που έχουν καλή σχέση με τα ενήλικα παιδιά τους, μοιράζονται αυτά τα 7 χαρακτηριστικά.

  • Είναι ανοιχτοί στην επικοινωνία

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η δυσαρέσκεια βλάπτει τις ρομαντικές και οικογενειακές σχέσεις. Η δυσαρέσκεια, που πυροδοτείται ήδη από την παιδική ηλικία, σε πολλά παιδιά οφείλεται σε ανεκπλήρωτες ανάγκες, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και αναποτελεσματικά πρότυπα γονικής μέριμνας, τα οποία συχνά τα ακολουθούν οι γονείς και στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, οι γονείς που είναι ανοιχτοί στην επικοινωνία και την ειλικρίνεια, δεν επιτρέπουν στη δυσαρέσκεια να παραμένει. Ενεργούν χωρίς να κρίνουν και ενσταλάζουν στα παιδιά τους ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης.

  • Είναι προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές

Οι υγιείς γονείς ζητούν άδεια πριν προσφέρουν τις συμβουλές τους σε ενήλικα παιδιά. Κι ενώ οι γονείς διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη ζωή των παιδιών τους από νωρίς, καθοδηγώντας την αντίληψή τους για υγιείς σχέσεις με τους δικούς τους και προσφέροντας περιστασιακές συμβουλές κατά τη διάρκεια μεταβατικών αλλαγών στη ζωή, στην ενήλικη ζωή, αυτά τα παιδιά συχνά χρειάζονται κάποιον θα τα ακούσει και όχι συμβουλές. Η προσφορά ανεπιθύμητων συμβουλών προκαλεί μόνο απογοήτευση στα ενήλικα παιδιά που θέλουν να ξεσπάσουν.

  • Έχουν υψηλό EQ

H συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται από την ενσυναίσθηση, την αυτογνωσία και, φυσικά, την ικανότητα διατήρησης και διαχείρισης σχέσεων. Οι γονείς που τα έχουν καλά με τα ενήλικα παιδιά τους, ενσταλάζουν αυτήν τη δεξιότητα στα παιδιά τους νωρίς στη ζωή τους, δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο για να μάθουν, να θεραπευτούν και να αντιμετωπίσουν έντονα συναισθήματα, όχι μόνο τα προετοιμάζουν για μελλοντική επιτυχία. Γνωρίζουν τον ρόλο τους στη ζωή των ενήλικων παιδιών τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω ή να γνωρίζουν πότε να παρέμβουν σε σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

  • Είναι ευέλικτοι

Οι γονείς μας θα παίζουν πάντα θεμελιώδη ρόλο στην ενήλικη ζωή μας, είτε δεν έχουμε «καμία επαφή» μαζί τους είτε τους βλέπουμε αρκετές φορές την εβδομάδα, επομένως είναι αδύνατο να αγνοήσουμε πώς μας επηρεάζουν οι σχέσεις, οι στάσεις και οι προσδοκίες τους. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι νεότερες γενιές έχουν ζήσει στο σπίτι με τους γονείς τους για πολύ περισσότερο χρόνο από τις παλαιότερες γενιές. Η ικανότητα να αφήνουν τα πράγματα πίσω, να είναι ευέλικτοι, είναι ένα από τα αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά που συνήθως έχουν όσοι μένουν κοντά στα ενήλικα παιδιά τους.

  • Είναι περιπετειώδεις

Οι γονείς που διατηρούν υγιείς σχέσεις με τα ενήλικα παιδιά τους συνήθως δημιουργούν μια υγιή απόσταση μεταξύ τους — όχι σε σημείο άγνοιας ή ανησυχίας, αλλά σε σημείο που και τα δύο μέρη μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στα δικά τους χόμπι, να κάνουν τα δικά τους πράγματα και να ζήσουν με τον δικό τους τρόπο χωρίς να διαταράσσουν ή να αναστατώνουν τον άλλο.

  • Μαθαίνουν όλη τους τη ζωή

Οι γονείς που καλλιεργούν πιο υγιείς σχέσεις με τα παιδιά τους, δεν διστάζουν να υιοθετήσουν μια στάση «δια βίου μάθησης» απέναντί τους — κάνουν ερωτήσεις, νιώθουν περιέργεια και κάνουν ανοιχτές συζητήσεις για το πώς να λειτουργούν καλύτερα ως γονείς, υποστηρικτές και φίλοι, ακόμα και σε ταραχώδεις στιγμές και μεταβατικές φάσεις της ζωής των παιδιών τους.

  • Θέτουν και σέβονται τα όρια

Πολλά ενήλικα παιδιά δυσκολεύονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις με τους γονείς τους επειδή δεν μπορούν να θέσουν υγιή όρια μαζί τους. Ωστόσο, οι γονείς που παραμένουν κοντά στα ενήλικα παιδιά τους έχουν συνήθως μια αξιοζήλευτη ικανότητα να σέβονται τα όριά τους, να επικοινωνούν ερωτήσεις και επιφυλάξεις και να αφιερώνουν χρόνο και χώρο για τον εαυτό τους. Αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν τη δική τους ζωή και ότι ο χρόνος, η ενέργεια και τα συναισθήματά τους θα πρέπει να υποστηρίζονται και να προωθούνται εξίσου στην ενήλικη ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.