Πλημμύρες στη Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη, με εγκλωβισμένους πολίτες


JTeam

30 Σεπτεμβρίου 2023

Πλημμύρες στη Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη, με εγκλωβισμένους πολίτες
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού

Tη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν στις βορειοανατολικές ΗΠΑ προκάλεσαν πλημμύρες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και παρέλυσαν τη λειτουργία του μετρό και των αεροδρομίων της μεγαλούπολης. Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν έως και 13 εκατοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές.

Η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ, κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και την κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, λόγω «των ακραίων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται», όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

«Εξακολουθούμε να αντλούμε νερά από τις γραμμές σε σταθμούς του Μπρούκλιν και του Μανχάταν» ανέφερε η διεύθυνση του μετρό στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ. Οι σταθμοί του μετρό στη Νέα Υόρκη να έχουν πλημμυρίσει και τα νερά να τρέχουν σαν καταρράκτες τόσο από τις οροφές όσο ακόμα και από τους τοίχους, στους οποίους έχουν δημιουργηθεί ρωγμές.

Πολλοί επιβάτες παραμένουν στην αποβάθρα καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάποια δημοσιεύματα μάλιστα κάνουν λόγο μέχρι και για εγκλωβισμένους επιβάτες σε κάποιους σταθμούς του μετρό εξαιτίας της πλημμύρας που προκλήθηκε από την ισχυρή καταιγίδα.

Σε υλικό που δημοσιεύτηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης στα social media, διακρίνονται αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς μπλοκαρισμένοι, με το νερό να φτάνει μέχρι τα παράθυρα των οχημάτων.

Σπίτια και υπόγεια έχουν πλημμυρίσει με τους πολίτες να είναι σε απόγνωση και να ζητούν βοήθεια. Γείτονες αλλά και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να βοηθήσουν, ανοίγοντας παράθυρα και βγάζοντας έξω τους κατοίκους των πλημμυρισμένων σπιτιών

Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια ανακοίνωσε ότι όλες οι προσβάσεις προς τον τερματικό σταθμό Α «είναι επί του παρόντος κλειστές».

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Οι αρχές της Πολιτείας αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το φαινόμενο, ιδίως μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίντα, τον Σεπτέμβριο του 2021, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σπιτιών που είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με τους πολίτες να δυσκολεύονται πολύ στις μετακινήσεις τους. Ένας αξιωματούχος είπε πως ήταν «η πιο δυνατή καταιγίδα που είχαμε από τον τυφώνα Ίντα».