GREEN

Το λιώσιμο των παγετώνων θα φέρει ξαφνικές πλημμύρες- Γιατί κινδυνεύουν 15 εκατ. άνθρωποι


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2023

Το λιώσιμο των παγετώνων θα φέρει ξαφνικές πλημμύρες- Γιατί κινδυνεύουν 15 εκατ. άνθρωποι
pexels
Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν και το Περού

Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ζουν σε απόσταση 30 μιλίων από μια παγετώδη λίμνη, διατρέχουν κίνδυνο. Ο κίνδυνος προέρχεται από το φαινόμενο της έκρηξης παγετώδους λίμνης, με τους περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που βρίσκονται υπό απειλή να συγκεντρώνονται σε τέσσερις μόνο χώρες, την Ινδία, το Πακιστάν, το Περού και την Κίνα.

Η τρομακτική πραγματικότητα προέρχεται από μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό Nature Communications και κάνει λόγο για την επικινδυνότητα από την «έκρηξη της παγετώδους λίμνης». Οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και αφήνουν στο πέρασμά τους τεράστιες λίμνες νερού. Το νερό που λιώνει γεμίζει την κοιλότητα που αφήνει πίσω του ο παγετώνας, σχηματίζοντας αυτό που είναι γνωστό ως παγετώδης λίμνη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η περιοχή που είναι πιο εκτεθειμένη σε αυτές τις εκρήξεις είναι η Ασία των Υψηλών Ορέων, η οποία περιλαμβάνει το Νεπάλ, το Πακιστάν και το Καζακστάν. Κατά μέσο όρο, κάθε άνθρωπος σε αυτή την περιοχή ζει σε απόσταση περίπου έξι μιλίων από μια παγετώδη λίμνη, σημείωσαν οι επιστήμονες.

Καθώς οι θερμοκρασίες θερμαίνονται και όλο και περισσότερα κομμάτια του παγετώνα λιώνουν, η λίμνη ανεβαίνει και το να ζει κανείς κάτω από μια τέτοια λίμνη μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Αν η λίμνη ανυψωθεί πολύ ψηλά ή αν η γύρω γη ή ο πάγος υποχωρήσει, η λίμνη μπορεί να σκάσει, στέλνοντας νερό και συντρίμμια προς τα βουνά.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τόσο εξονυχιστικά τις πιθανές επιπτώσεις των εκρήξεων παγεωτωδών λιμνών, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν μπορούν να υπερεκτιμηθούν. Ο επικεφαλής της μελέτης και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία, Tom Robinson, δήλωσε ότι η έκρηξη μιας παγετώδους λίμνης είναι σαν ένα «εσωτερικό τσουνάμι». Οι επιπτώσεις της μάλιστα παρομοιάζονται με μια ξαφνική κατάρρευση φράγματος.

«Αυτά τα παγετώδη φράγματα δεν διαφέρουν από τα κατασκευασμένα φράγματα», δήλωσε ο Robinson στο CNN. «Αν πάρετε για παράδειγμα το φράγμα Χούβερ, έχετε μια τεράστια λίμνη πίσω του, αλλά αν ξαφνικά αφαιρέσετε το φράγμα Χούβερ, το νερό πρέπει να πάει κάπου και θα κατέβει καταιγιστικά σε μια κοιλάδα με τεράστια πλημμυρικά κύματα».

Αυτές οι πλημμύρες συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση. Η Cordillera Blanca στο Περού είναι ένα από τα θερμά σημεία αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. Από το 1941, η οροσειρά έχει βιώσει περισσότερες από 30 καταστροφές από παγετώνες, από χιονοστιβάδες έως εκρήξεις παγετωνικών λιμνών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όμως ο Robinson δήλωσε ότι η περιοχή των Άνδεων, που περιλαμβάνει το Περού και τη Βολιβία, ήταν μία από τις πιο ανησυχητικές, λαμβάνοντας υπόψη πόσο λίγη έρευνα έχει γίνει στην περιοχή. Η μελέτη σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι παγετώνες στις Άνδεις έλιωσαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, δημιουργώντας στο πέρασμά τους τεράστιες παγετώδεις λίμνες και αυξάνοντας την απειλή πλημμυρών από εκρήξεις.

Ο David Rounce, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μελέτη της Τρίτης είναι «ισχυρή» όσον αφορά την παγκόσμια σύγκριση και σημείωσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος από εκρήξεις παγετωδών λιμνών, καθώς και οι στρατηγικές διαχείρισης έκτακτης ανάγκης.

Το λιώσιμο των παγετώνων είναι ένα από τα πιο ορατά σημάδια της κλιματικής κρίσης. Μια πρόσφατη μελέτη, της οποίας ο Rounce ήταν ο κύριος συγγραφέας, διαπίστωσε ότι έως και οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα μπορούσαν να χαθούν μέχρι το τέλος του αιώνα.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.