Ellen DeGeneres: Από κωμικός και LGBTQ+ icon, σε προβληματική παρουσιάστρια

Kevin Winter/Getty Images

Το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής της ολοκληρώθηκε - Παρακάτω, θα δούμε την πορεία της Ellen, από το 1989 μέχρι σήμερα

Μετά τις κατηγορίες για τοξικότητα και εκφοβισμό, η Ellen DeGeneres αποχωρεί από την αμερικανική τηλεόραση. Τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου της εκπομπής της, The Ellen DeGeneres Show, ολοκληρώθηκαν, ενώ αυτό θα προβληθεί στις 26 Μαΐου. 

Όταν οι κάμερες έκλεισαν, η DeGeneres μοιράστηκε τα συναισθήματά της στο Twitter. 

«Σήμερα γυρίσαμε το τελευταίο επεισόδιο του Ellen Show, το οποίο θα βγει στον αέρα στις 26 Μαΐου», έγραψε πάνω από μία φωτογραφία της.

«Όταν ξεκινήσαμε, το 2003, δεν υπήρχαν iPhone. Δεν υπήρχαν social media. Οι ομόφυλοι γάμοι ήταν παράνομοι. Είδαμε τον κόσμο να αλλάζει, κάποιες φορές προς το καλύτερο, κάποιες άλλες, όχι. Όμως ό,τι κι αν συνέβαινε, ο στόχος μου ήταν πάντα να έχω μία εκπομπή που μπορούσαμε να μαζευτούμε και να γελάσουμε όλοι μαζί για μία ώρα. Το ότι με καλέσατε στη ζωή σας, ήταν το μεγαλύτερό μου προνόμιο και μου έδωσε απίστευτη χαρά. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ».

Στο τέλος κάθε επεισοδίου, η Ellen μας έλεγε να είμαστε «ευγενικοί ο ένας με τον άλλο» - μια συμβουλή που, όπως αποδείχθηκε, η ίδια δεν ακολουθούσε. Η κωμικός, παρουσιάστρια και icon της LGBTQ+ κοινότητας που έγινε η αγαπημένη παρουσιάστρια των Αμερικανών (και όχι μόνο) προσγειώθηκε απότομα όταν, τον Μάρτιο του 2020, ο Kevin T. Porter ζήτησε από τους followers του στο Twitter να μοιραστούν «τις πιο τρελές ιστορίες που έχουν ακούσει για το ότι η Ellen είναι κακιά».

Παρακάτω, θα δούμε την άνοδο και την πτώση της, σε χρονολογική σειρά.

1989

Η Ellen πήρε τον πρώτο της μεγάλο τηλεοπτικό ρόλο στη σειρά Open House. Υποδυόταν τη Margo Van Meter μέχρι τον Ιούλιο του 1990.

1994

Η κωμική σειρά με τίτλο Ellen παιζόταν για πέντε σεζόν, από τον Μάρτιο του ’94 ως τον Ιούλιο του ’99. Η DeGeneres υποδυόταν την Ellen Morgan, μια βιβλιοπώλη γύρω στα 30.

1997

Τον Απρίλιο του 1997, η Ellen έκανε το coming out της με τον πιο δυνατό τρόπο: Στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME, με τη λεζάντα «Yep, I’m Gay» (ναι, είμαι γκέι). Ο χαρακτήρας της στο Ellen βγήκε από την ντουλάπα λίγο αργότερα, μπροστά σε 42 εκατομμύρια τηλεθεατές. Την ίδια χρονιά, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με τη σύντροφό της, Heche, σε ένα Oscar Party – οι δυο τους δεν άργησαν να γίνουν το πιο διάσημο ανοιχτά γκέι ζευγάρι του Hollywood. Η σχέση τους τελείωσε τον Αύγουστο του 2000.

2001

Το Ellen Show έκανε πρεμιέρα στο CBS τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, όμως δεν πήγε τόσο καλά. Το κανάλι έκοψε την εκπομπή μετά από 13 επεισόδια, 5 εκ των οποίων δεν προβλήθηκαν ποτέ.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, παρουσίασε τα Emmy Awards κι όλοι μιλούσαν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη βραδιά – ήταν ολόσωστη, δύο μόλις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

2003

Η Ellen έδωσε τη φωνή της στην Dory, στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ψάχνοντας τον Νέμο.

Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, το Ellen DeGeneres Show προβλήθηκε για πρώτη φορά, με καλεσμένη την Jennifer Aniston, και παρέμεινε στον αέρα για 19 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα talk-shows της αμερικανικής ιστορίας.

2007

Η Ellen έγινε η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη παρουσιάστρια βραβείων Oscars, τα οποία ξαναπαρουσίασε 7 χρόνια μετά. 

2008

Μετά από 4 χρόνια σχέσης, η Ellen παντρεύτηκε την αγαπημένη της Portia de Rossi, τον Αύγουστο του 2018, στο σπίτι τους στο Beverly Hills.

2009

Η DeGeneres γιόρτασε τα 1000 επεισόδια της εκπομπής της.

2014

Η Ellen παρουσίασε τα Oscars κι έβγαλε την ιστορική, πλέον, selfie με τους Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Julia Roberts, Brad Pitt, Angelina Jolie και μισό Jared Leto. Η φωτογραφία έγινε το πιο retweeted post εκείνης της εποχής.

2016

Η παρουσιάστρια έδωσε τη φωνή της στην Dory για μία ακόμη φορά, τώρα στη δική της ταινία με τίτλο Finding Dory. Το έργο έλαβε υποψηφιότητες για Critic’s Choice Awards και People’s Choice Awards.

Την ίδια χρονιά, έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Barack Obama.

2018

Η Ellen κυκλοφόρησε το πρώτο της stand-up στο Netflix, το οποίο γυρίστηκε στο Benaroya Hall του Seattle τον Αύγουστο του ’18 και έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο.

2020

Η Ellen έλαβε το βραβείο Carol Burnett στις Χρυσές Σφαίρες, για τα επιτεύγματα και την προσφορά της στον κόσμο της τηλεόρασης.

Και άρχισε η πτώση.

Τον Ιούλιο του 2020, το BussFeed News δημοσίευσε μία σειρά από ρεπορτάζ σχετικά με φήμες περί τοξικού περιβάλλοντος εργασίας στην εκπομπή. Η παρουσιάστρια ζήτησε συγγνώμη μέσω email, γράφοντας πως «είπα σε όλους στο πρώτο μας meeting ότι το Ellen DeGeneres Show θα ήταν ένα μέρος χαράς – κανείς ποτέ δε θα ύψωνε τον τόνο της φωνής του και όλοι θα συμπεριφερόμασταν με σεβασμό. Προφανώς κάτι άλλαξε, και είμαι απογοητευμένη που μαθαίνω ότι αυτό δεν ισχύει. Και για αυτό, ζητώ συγγνώμη».

Η 18η σεζόν προβλήθηκε κανονικά, και η Ellen μίλησε για όσα συνέβησαν. «Γνωρίζω ότι βρίσκομαι σε θέση εξουσίας και αναγνωρίζω ότι μαζί με το προνόμιό μου, έρχεται και ευθύνη. Και την αναλαμβάνω, για ό,τι γίνεται στην εκπομπή μου», είπε.

2021

Τον Μάιο του 2021, η Ellen ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά η εκπομπή της θα ολοκλήρωνε τον κύκλο της.

«Θα είναι πολύ δύσκολο την τελευταία μέρα, αλλά γνωρίζω ότι ήρθε η ώρα. Είμαι δημιουργικός άνθρωπος, και όταν είσαι δημιουργικός, θέλεις να έχεις διαρκώς νέες προκλήσεις, γι’ αυτό και αποφάσισα να παρουσιάσω τα Oscars ή να κάνω stand-up. Χρειάζομαι κάτι να με δυσκολέψει», είπε στο Hollywood Reporter εκείνη την εποχή. «Κι όσο καλή κι να είναι αυτή η εκπομπή, όσο διασκεδαστική κι αν είναι, δεν αποτελεί πρόκληση πια. Και χρειάζομαι κάτι νέο».
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.