CELEBRITIES

H Charlize Theron είπε ότι τα Afrikaans πεθαίνουν και εξαγρίωσε τη Νότια Αφρική


JTeam

18 Νοεμβρίου 2022

H Charlize Theron είπε ότι τα Afrikaans πεθαίνουν και εξαγρίωσε τη Νότια Αφρική
Instagram/ charlizeafrica
Η ηθοποιός δήλωσε ότι πρόκειται για «μια γλώσσα που πεθαίνει» ενώ αστειεύτηκε ότι τη μιλούν «περίπου 44 άνθρωποι» και ότι «δεν είναι και πολύ χρήσιμη»

H Charlize Theron έχει προκαλέσει την αντίδραση όλης της Νότιας Αφρικής μετά τις δηλώσεις της για τη μητρική της γλώσσα, τα Afrikaans. Η ηθοποιός δήλωσε στο podcast SmartLess ότι πρόκειται για «μια γλώσσα που πεθαίνει» ενώ αστειεύτηκε ότι τη μιλούν «περίπου 44 άνθρωποι» και ότι «δεν είναι και πολύ χρήσιμη».

Οι τοποθετήσεις αυτές ήταν αρκετές για να πυροδοτήσει αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις από όσους τη μιλούν. Η διάσημη ηθοποιός, που έχει μεγαλώσει στη Νότια Αφρική, είπε μάλιστα ότι μιλούσε μόνο Afrikaans πριν μάθει αγγλικά στα 19 της γι' αυτό κι έχει αμερικανική προφορά.

Ό,τι κι αν είπε στη συνέχεια, δεν μπόρεσε να αποφύγει την εξαγρίωση εκατομμύρια ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα στη χώρα.

Ο ηθοποιός Tim Theron ισχυρίζεται ότι η γλώσσα «δεν πεθαίνει... κάθε μέρα γράφονται νέα τραγούδια και ποιήματα, γυρίζονται ταινίες κ.λπ.». Από την άλλη, ο Steve Hofmeyr, ο οποίος τραγουδάει στα Afrikaans, δήλωσε στο TimesLive ότι είναι «ζωντανά και μια χαρά» ενώ είπε ότι η γλώσσα περιέχει μερικές από τις καλύτερες βρισιές. Μάλιστα, κατήγγειλε την κίνηση να αλλάξει το μέσο διδασκαλίας από κυρίως Afrikaans σε αγγλικά στα πανεπιστήμια που ήταν ιστορικά Afrikaans.

Μερικοί χρήστες στο Twitter κατηγόρησαν την Theron ότι «ντρέπεται για τις ρίζες της» ή ότι αναζητά επιβεβαίωση από τους μαύρους, ενώ άλλοι χαιρέτισαν τα λόγια της επειδή «τα Afrikaans έχουν άμεση σχέση με το απαρτχάιντ» και «κάποτε χρησιμοποιήθηκαν για την καταπίεση των Αφρικανών».

Tα Afrikaans είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη γλώσσα στη Νότια Αφρική και όπως λέει στο BBC ο καλλιτέχνης και πολιτιστικός αναλυτής Pitika Ntuli: «Είναι μια αφρικανική γλώσσα που διαμορφώθηκε εδώ στην Αφρική, αλλά έγινε μια γλώσσα που δίχασε τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ».

Η επιβολή της γλώσσας στα σχολεία ήταν ο κύριος λόγος της εξέγερσης του Σοβέτο το 1976 κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 170 άνθρωποι, κυρίως μαθητές. Πολλοί Νοτιοαφρικανοί λένε σήμερα ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος προς την κατεύθυνση της πραγματικής γλωσσικής ισότητας, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών που αγωνίζονται για περισσότερα πανεπιστημιακά μαθήματα στις αφρικανικές γλώσσες.

Τα Afrikaans ωστόσο δεν είναι μια γλώσσα που πεθαίνει, όπως τονίζει ο καθηγητής. «Όπως και ο Hofmeyr, αγαπά το πόσο εκφραστική και ποιητική μπορεί να είναι η συγκεκριμένη γλώσσα. Είναι πολύ καλή για να προσβάλεις τον άλλο - γι' αυτό είναι τόσο όμορφη. Η Theron πρέπει να επιστρέψει και να μείνει εδώ για λίγο καιρό, μπορεί να τη βοηθήσει!».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.