GREEN

Κλιματική αλλαγή: Νέα έρευνα προειδοποιεί για καταστροφικούς κινδύνους στην Ευρώπη


JTeam

11 Μαρτίου 2024

Κλιματική αλλαγή: Νέα έρευνα προειδοποιεί για καταστροφικούς κινδύνους στην Ευρώπη
Unsplash/ Markus Spiske
«Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος»

Με «καταστροφικές» συνέπειες από την κλιματική αλλαγή κινδυνεύει η Ευρώπη, εάν δεν λάβει άμεσα, δραστικά μέτρα, προειδοποιεί μια νέα ανάλυση της Ε.Ε, και πιο συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Η Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι προετοιμασμένη για τους ταχέως αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Από τις πυρκαγιές, τη λειψυδρία και όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των μισών από τους 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους. «Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος», με τη θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η έκθεση, παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι περιοχές της Νότιας Ευρώπης, είναι εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο.

Στην κορυφή της λίστας, βρίσκονται οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα, κυρίως τα παράκτια και τα θαλάσσια. Ο συνδυασμός καυσώνων, καθώς και η όξυνση και η μείωση του οξυγόνου, αλλά και άλλοι οφειλόμενοι στην ανθρώπινη δραστηριότητα παράγοντες απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, επισημαίνει η έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian.

«Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη αγγίξει κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί χωρίς επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες». «Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, θα επιδεινωθούν στην Ευρώπη, ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, και επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης σε όλη την ήπειρο», προειδοποιεί η Υπηρεσία.

Η έκθεση, σημειώνει ότι στο χειρότερο σενάριο «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από καύσωνες και οι οικονομικές απώλειες μόνο από τις πλημμύρες στις ακτές θα ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ανά έτος». «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να έχουμε ισχυρότερες πολιτικές», τόνισε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Λίνα Ιλα-Μόνονεν.

Βέβαια, παρά την ανησυχία, η Υπηρεσία αναγνώρισε επίσης τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί «στην κατανόηση των κλιματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος και στην προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους» ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.