GREEN

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν και δίνουν τη θέση τους σε βλάστηση


JTeam

13 Φεβρουαρίου 2024

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν και δίνουν τη θέση τους σε βλάστηση
Unsplash/ Visit Greenland
Η ποσότητα της βλάστησης στη Γροιλανδία διπλασιάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010

Περισσότερα από 28.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 1,6% του στρώματος πάγου έχει λιώσει στη Γροιλανδία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση δορυφορικών δεδομένων. Μάλιστα, πολλές περιοχές της, πλέον καλύπτονται από βράχους, υγρότοπους και θάμνους.

Η ποσότητα της βλάστησης στη Γροιλανδία, διπλασιάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ενώ βάσει των δεδομένων από το 1970 η περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Καθώς οι πάγοι λιώνουν, η έκταση της γης με βλάστηση αυξήθηκε κατά 33.774 τετραγωνικά μίλια, περισσότερο από το διπλάσιο της έκτασης που καλύπτεται, όταν ξεκίνησε η ανάλυση των δεδομένων. Η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, που παρακολούθησε τις αλλαγές στη Γροιλανδία, διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση της πυκνής υγροτοπικής βλάστησης σημειώθηκε στην περιοχή του Kangerlussuaq, στα νοτιοδυτικά, καθώς και σε μεμονωμένες περιοχές στα βορειοανατολικά.

Ο Τζόναθαν Κάριβικ, γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και συν-συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, σημείωσε πως «έχουμε ενδείξεις ότι η απώλεια πάγου πυροδοτεί άλλες αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω λιώσιμο των πάγων, καθώς και περαιτέρω αύξηση της βλάστησης της Γροιλανδίας».

Από την πλευρά του, ο Δρ Μάικλ Γκράιμς, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, τόνισε πως «η εξάπλωση της βλάστησης, που συμβαίνει παράλληλα με την υποχώρηση των παγετώνων και του στρώματος πάγου, μεταβάλλει σημαντικά τη ροή ιζημάτων και θρεπτικών ουσιών στα παράκτια ύδατα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές αυτές είναι κρίσιμες, ιδίως για τους ιθαγενείς πληθυσμούς των οποίων ο βιοπορισμός βασίζεται στη σταθερότητα αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Η απώλεια μάζας πάγου στη Γροιλανδία, συμβάλλει σημαντικά και στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα – που προκαλούν την υποχώρηση του πάγου, με τη σειρά τους προκαλούν περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό, έχει αντίκτυπο και την αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.