UPDATE #NOW

Ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών
Unsplash/ Ronan Furuta
Ο Ιανουάριος είναι ο όγδοος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται ως ο θερμότερος ιστορικά

Ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως ήταν ο Ιανουάριος του 2024, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Copernicus της Ε.Ε. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους δώδεκα μήνες είναι 1,52 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου 1850-1900.

Παρά το γεγονός πως το 2023 έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ζεστή χρονιά που έχει βιώσει ο πλανήτης, οι ερευνητές προβλέπουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες το 2024 να ξεπεράσει το ρεκόρ ζέστης της περσινής χρονιάς. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως υπάρχει εντυπωσιακή πιθανότητα της τάξης του 99% αυτή η χρονιά να συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε θερμότερων ετών που θα έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης.

Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία ήταν κατά 0,70°C πάνω από τον μέσο όρο του Ιανουάριου 1991-2020 και 0,12°C πάνω από τη θερμοκρασία του προηγούμενου θερμότερου Ιανουαρίου, το 2020. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) για τον Ιανουάριο έφτασε τους 20,97°C, ένα ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα.

Αυτός είναι ο όγδοος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται ως ο θερμότερος ιστορικά σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους δώδεκα μήνες, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2023, επίσης είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, με 0,64°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες στις χώρες της Ευρώπης είχαν πολλές διακυμάνσεις τον Ιανουάριο του 2024. Από τη μία, καταγράφηκαν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 στις σκανδιναβικές χώρες, και από την άλλη θερμοκρασίες έως πολύ πάνω από αυτόν τον μέσο όρο στα νότια της ηπείρου. Παράλληλα, σημαντική άνοδος στη θερμοκρασία σημειώθηκε στον δυτικό Καναδά, τις κεντρικές ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Σιβηρίας.

Σύμφωνα με την υποδιευθύντρια του C3S, Σαμάνθα Μπέρτζες, «η ταχεία μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών».