GREEN

Κλιματική κρίση: Άνευ προηγουμένου οι θερμοκρασίες στους ωκεανούς - Απειλείται η θαλάσσια βιοποικιλότητα


JTeam

1 Νοεμβρίου 2023

Κλιματική κρίση: Άνευ προηγουμένου οι θερμοκρασίες στους ωκεανούς - Απειλείται η θαλάσσια βιοποικιλότητα
Pexels
Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι ανησυχητική τόσο για τα καιρικά συστήματα όσο και για τη θαλάσσια ζωή 

Η θαλάσσια βιοποικιλότητα απειλείται από τις θερμοκρασίες ρεκόρ που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από τους συχνότερους θαλάσσιους καύσωνες σε απροσδόκητες ζώνες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τους ωκεανούς, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Η έκθεση αποκάλυψε ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, έφτασε στους 21,1°C τον Απρίλιο του 2023, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 21°C το 2016. Μεγάλες περιοχές του ωκεανού, βίωσαν επανειλημμένα φαινόμενα καύσωνα διαφορετικής έντασης καθ' όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ στον βορειοανατολικό Ατλαντικό, οι εμπειρογνώμονες παρατήρησαν μείωση κατά 50-60% των συγκεντρώσεων φυτοπλαγκτόν, που αποτελούν τη βάση του θαλάσσιου τροφικού ιστού.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι κάθε αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα επηρεάσει τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, μεταξύ άλλων και στον ωκεανό», δήλωσε η πρόεδρος της έκθεσης Copernicus για την κατάσταση των ωκεανών.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες απειλούν ένα μεγάλο φάσμα ειδών, όπως κοράλλια, θαλάσσια χόρτα, ψάρια και πτηνά. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στις κοινότητες των ψαριών και υποβάθμιση των υφάλων, με όλα τα παραπάνω να έχουν σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.

Βάσει της έρευνας, η μείωση του πλαγκτόν θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ψάρια του βυθού και τα μεγαλύτερα ψάρια δεν θα έβρισκαν αρκετή τροφή, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες τροφίμων και τις αλιευτικές βιομηχανίες.

Οι θαλάσσιοι πάγοι συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα τον Μάιο και τον Ιούνιο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, χάνοντας μια έκταση επτά φορές το μέγεθος της Πολωνίας. Συνολικά, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έχουν χάσει 3,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα από το 1979, μια έκταση επτά φορές το μέγεθος της Ισπανίας.

Μια ακόμη έρευνα, απέδειξε ότι η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής για την αποφυγή της αστάθειας στο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής το οποίο και θα συνεχίσει να λιώνει τις επόμενες δεκαετίες, επιταχύνοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διαταράσσοντας τα ωκεάνια ρεύματα που ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.