UPDATE #NOW

Το μυστικό της Ανταρκτικής: Βρέθηκε αρχαίο τοπίο, κρυμμένο κάτω από τους πάγους για 14 εκατ. χρόνια


JTeam

26 Οκτωβρίου 2023

Το μυστικό της Ανταρκτικής: Βρέθηκε αρχαίο τοπίο, κρυμμένο κάτω από τους πάγους για 14 εκατ. χρόνια
Ένα τοπίο έκτασης 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, υπάρχει μία τεράστια έκταση 32 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν – ξέρουμε όλοι ότι ο πλανήτης μας είναι ενδιαφέρων και γεμάτος μυστικά. Αυτό που προκαλεί έκπληξη, είναι ότι το συγκεκριμένο τοπίο ήταν κρυμμένο για περισσότερα από 14 εκατομμύρια χρόνια και μόλις βρέθηκε από ομάδα επιστημόνων.

Η έκταση αυτή, προσφέρει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τις ιστορικές αντιδράσεις του στρώματος πάγου στις κλιματικές αλλαγές και θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν βαθύτερα τα κρυφά εδάφη της Ανταρκτικής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Ντάραμ. Όπως εξήγησαν, το τοπίο μοιάζει να σχηματίστηκε από ποτάμια πριν από τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα και πριν την αρχική ανάπτυξη του πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής. Αποτελείται από αρχαίες κοιλάδες και κορυφογραμμές, που δεν μοιάζουν σε μέγεθος και κλίμακα με το τοπίο της Βόρειας Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει τροποποιηθεί από παγετώνες.

«Η γη κάτω από το φύλλο πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι λιγότερο γνωστή από την επιφάνεια του Άρη. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί αυτό το τοπίο ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο ρέει ο πάγος στην Ανταρκτική και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Στιούαρτ Τζέιμισον.

«Έτσι, ερευνούμε ένα μικρό μέρος αυτού του τοπίου με περισσότερες λεπτομέρειες για να δούμε τι μπορεί να μας πει για την εξέλιξη του τοπίου και την εξέλιξη του στρώματος πάγου. Και αυτό που βρίσκουμε είναι μια αρχαία επιφάνεια γης που δεν έχει διαβρωθεί από το στρώμα πάγου και αντίθετα μοιάζει σαν να δημιουργήθηκε από ποτάμια πριν εμφανιστεί ο πάγος.

Αυτό μας λέει ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που δείχνει ότι αν και αυτό το τμήμα του στρώματος πάγου μπορεί να είχε υποχωρήσει κατά τη διάρκεια θερμότερων εποχών στο παρελθόν, οι συνθήκες σε αυτήν την τοποθεσία πιθανότατα δεν άλλαξαν πολύ. Και αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς το στρώμα πάγου μπορεί να ανταποκριθεί στη μελλοντική και συνεχιζόμενη θέρμανση».