GREEN

Wildlife Photographer of the Year: Πολική αρκούδα που κοιμάται σε παγόβουνο είναι η φωτογραφία της χρονιάς


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2024

Wildlife Photographer of the Year: Πολική αρκούδα που κοιμάται σε παγόβουνο είναι η φωτογραφία της χρονιάς
IG @nhm_wpy
Η φωτογραφία με τίτλο «Πολική Αρκούδα Αποκοιμιέται», τραβήχτηκε έπειτα από τρεις ημέρες αναζήτησης πολικών αρκούδων

Μια πολική αρκούδα που κοιμάται κουλουριασμένη σε ένα παγόβουνο στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, κέρδισε το βραβείο People's Choice Award του Wildlife Photographer of the Year, το οποίο διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Σε αυτή τη φωτογραφία, o βρετανός ερασιτέχνης φωτογράφος, Νίμα Σαρικάνι παρουσιάζει την εκπληκτική ομορφιά και ευθραυστότητα του πλανήτη μας.

Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, δρ Ντάγκλας Γκουρ, κατά την απονομή των φετινών βραβείων για τον Wildlife Photographer, σημείωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι αυτή είναι «μια φωτογραφία του προκαλεί τη σκέψη. Είναι μια έντονη υπενθύμιση του αναπόσπαστου δεσμού μεταξύ ενός ζώου και του βιοτόπου του, και χρησιμεύει ως οπτική αναπαράσταση των επιζήμιων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της απώλειας βιοτόπων».

Η φωτογραφία με τίτλο «Πολική Αρκούδα Αποκοιμιέται» τραβήχτηκε έπειτα από τρεις ημέρες αναζήτησης πολικών αρκούδων από τον φωτογράφο στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Άλλες τέσσερις άλλες εξαιρετικές φωτογραφίες που ξεχώρισαν

Εκτός από τη φωτογραφία του Νίμα Σαρικάνι ξεχώρισαν ακόμα τέσσερις φωτογραφίες. Μια εξ αυτών είναι η «Ευτυχισμένη Χελώνα» του Τζάχι Φίνκελστιν. Ο φωτογράφος, ενώ βρισκόταν στην κρυψώνα του φωτογραφίζοντας πουλιά της ακτής στην κοιλάδα Τζεζρίλ του Ισραήλ, εντόπισε μια βαλκανική χελώνα λιμνών να κολυμπά στα ρηχά νερά.

Η «Μουρμούρα Ψαρονιών», του Ντάνιελ Ντεντσέσκου, απέσπασε επίσης εξαιρετικές κριτικές. Ο φωτογράφος πέρασε πολλές ώρες στην Ιταλία ακολουθώντας τα ψαρόνια στην πόλη και στα προάστια της Ρώμης. Μια ημέρα, το κοπάδι στροβιλίστηκε σε σχήμα γιγάντιου πουλιού, και εκείνος ήταν εκεί για να το απαθανατίσει.

Δύο λέαινες που περιποιούνται τα μικρά τους, είναι η φωτογραφία «Κοινή Γονική Μέριμνα», του Μαρκ Μπόιντ, η οποία βρέθηκε ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες φωτογραφίες. Οι δυο λέαινες είχαν πάει για κυνήγι, αφήνοντας τα πέντε μικρά τους κρυμμένα όλη τη νύχτα σε πυκνούς θάμνους, στο Μασάι Μάρα Μάρα της Κένυας. Επιστρέφοντας, κάλεσαν τα μικρά να βγουν στο ανοιχτό λιβάδι και άρχισαν να τα περιποιούνται.

Η φωτογραφία «Μέδουσες στο Βόρειο Σέλας», είναι η εξαιρετική λήψη του Οντούν Ρίκαρντσεν. Ο νορβηγός βιολόγος χρησιμοποίησε το δικό του σύστημα για τη ρύθμιση της εστίασης και του διαφράγματος κατά τη διάρκεια ενός μόνο κλικ, καθώς οι μέδουσες του φεγγαριού συρρέουν στα δροσερά νερά ενός φιόρδ στη βόρεια Νορβηγία, που φωτίζεται από το βόρειο σέλας.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.