GREEN

«Κλιματικό άγχος»: Πώς να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική δυσφορία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή


JTeam

2 Ιανουαρίου 2024

«Κλιματικό άγχος»: Πώς να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική δυσφορία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή
Pexels/ Jakob Schlothane
Οι επιπτώσεις ενός πλανήτη που σιγά-σιγά καταστρέφεται, συμβάλλουν στην αύξηση του άγχους και προκαλούν θλίψη και απελπισία

Οι εικόνες από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης το 2023, θα είναι για πολλά χρόνια χαραγμένες στη μνήμη μας. Εικόνες καπνού από άνευ προηγουμένου πυρκαγιές, αναφορές για θανατηφόρα κύματα καύσωνα και πλημμύρες ρεκόρ, είναι μόνο λίγα από όσα έλαβαν χώρα το 2023 στον πλανήτη μας.

Οι επιπτώσεις ενός πλανήτη που σιγά-σιγά καταστρέφεται, συμβάλλουν στην αύξηση του άγχους και προκαλούν θλίψη και απελπισία. Αυτή η νέα μορφή ανησυχίας και αγωνίας, ονομάζεται κλιματικό ή οικολογικό άγχος. Ουσιαστικά, ορίζεται ως η «αυξημένη συναισθηματική, νοητική ή σωματική δυσφορία ως απάντηση στις επικίνδυνες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα». Το «κλιματικό άγχος» διαφέρει σε ό,τι αφορά τον στρεσογόνο παράγοντα, από τις άλλες μορφές ανησυχίας. Για παράδειγμα, το κοινωνικό άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεχή έκθεση σε κοινωνικές καταστάσεις με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή μοιάζει με ανυπέρβλητη απειλή.

Πώς μπορείς, όμως, να αντιμετωπίσεις το «κλιματικό άγχος»;

  • Κατανόησε τα συναισθήματά σου σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Οποία κι αν είναι συναισθήματά σου, ίσως είναι ό,τι ακριβώς περίμενες για να αναλάβεις δράση. Εάν κάτι σε ενοχλεί, μπορείς να το αλλάξεις. Είναι λογικό να αισθάνεσαι θλίψη, απελπισία ή ακόμα και ενοχές για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας, αλλά εάν ο καθένας από εμάς δεν κάνει την παραμικρή κίνηση για να αλλάξουν τα πράγματα, δεν θα γίνει καμία εξέλιξη προς το καλύτερο. Μοιράσου τις ανησυχίες με φίλους, συγγενείς ή ομάδες υποστήριξης, αλλά πρώτα προσπάθησε να αναγνωρίσεις τις αφορμές του άγχους. Σου προκαλεί άγχος η συνεχής κατανάλωση ειδήσεων που μιλούν για τις φυσικές καταστροφές ή οι ίδιες οι φυσικές καταστροφές;

  • Ανάλαβε δράση

Αν και το άγχος μπορεί να είναι εξουθενωτικό, μπορεί επίσης να σε εμπνεύσει για δράση. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα απλό βήμα, αλλάζοντας δηλαδή τις συνήθειες στην καθημερινότητα σου ή να βρεις μια τοπική ομάδα στην περιοχή σου που έχει τους ίδιους στόχους με σένα. Μπορείς, επίσης, να βοηθήσεις εθελοντικά περιβαλλοντικές οργανώσεις ή ομάδες που διοργανώσουν συγκεκριμένες δράσεις για τη βιωσιμότητα. Από την οπτική της ψυχικής υγείας, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις το κλιματικό άγχος», είναι να παραμείνεις συνδεδεμένος με τη φύση. Ακόμα κι αν ζεις στην πόλη, είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο στο φυσικό περιβάλλον.

  • Περιόρισε τον χρόνο σου στο διαδίκτυο

Υπάρχουν αμέτρητες πηγές πληροφόρησης, αλλά το διαδίκτυο είναι εκείνος ο «κόσμος» που μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα να επιδεινώσει το άγχος και το στρες. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ειδήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό, καλό είναι να θέσεις ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα διαβάζεις/βλέπεις ειδήσεις και πάντα να επιχειρείς να επαληθεύεις τις πληροφορίες που λαμβάνεις.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.