HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Λαντάνα: ένας πανεύκολος και πολύχρωμος θάμνος


Αναστασία Τσαγκάρη

17 Ιουλίου 2022

Λαντάνα
Εδώ και ένα χρόνο τώρα θέλω να γράψω για την πολύχρωμη Λαντάνα, ένα θάμνο που βρήκα στον κήπο μου και που δεν πεθαίνει με τίποτα. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν ότι δεν γνώριζα το όνομά του.

Σίγουρα θα την έχετε δει και εσείς αφού αποτελεί βασική επιλογή των δήμων για να στολίζουν νησίδες και πάρκα αλλά βάζω στοίχημα ότι δεν γνωρίζατε το όνομά της.

Όταν η ανθοφορία της είναι στα φόρτε της, τα μικροσκοπικά πολύχρωμα άνθη της αποτελούν μια οπτική πανδαισία. Όμως η εξαιρετική ομορφιά της δεν είναι το μόνο δυνατό της σημείο.

  • Η Λαντάνα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς μέσα στην ίδια χρονιά, ιδιαίτερα αν κλαδεύεται σωστά. Μεγαλώνει δε και σε ύψος και σε πλάτος. Η ανθοφορία της διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, ειδικά σε περιοχές με ήπιο κλίμα.
  • Είναι εξαιρετικά ανθεκτική τόσο στη ζέστη και στην ξηρασία όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ζει πάνω από 20 χρόνια στον κήπο μου και κανένας χιονιάς δεν την ενόχλησε καθώς την περίοδο του χειμώνα χάνει φυσιολογικά το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων της.
  • Είναι φυτό που λατρεύει τον ήλιο για να μεγαλουργήσει αλλά τα πάει και μια χαρά και σε ημισκιερές θέσεις. Θάμνος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση. Μόνο της μειονέκτημα η τραχιά και κάπως αγκαθωτή υφή των φύλλων της αλλά και οι δηλητηριώδεις καρποί της.

Αν λοιπόν θέλετε ένα πανεύκολο ανθοφόρο θάμνο για να καλύψετε παρτέρια και μάντρες, η Λαντάνα είναι η τέλεια επιλογή. Μπορεί τέλος να φιλοξενηθεί και σε γλάστρες με μεγάλη διάμετρο δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μοναδικό μπουκέτο.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο νέο μου βιβλίο που θα βρείτε εδώ ή να με ακολουθήσετε στα social media:

Blog: www.allaboutorchids.gr
YouTube: All About Orchids
Facebook:@allaboutorhid
Instagram:@allaboutorchids.gr

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!