ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

28 Νοεμβρίου 2023

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ
IG @candiceswanepoel
Τι είναι, τι προσφέρει στο δέρμα, αλλά και προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στο δέρμα

Αν ρίξεις μια ματιά στα μπουκάλια των προιόντων ομορφιάς που έχεις στο ράφι του μπάνιου σου το πιθανότερο είναι ότι τουλάχιστον ένα από αυτά περιέχει γλυκολικό οξύ – ή ίσως και περισσότερα! Αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που αφορούν στην περιποίηση της επιδερμίδας, το «περισσότερο» δεν σημαίνει πάντα «καλύτερο». Ενώ οι δυνάμεις απολέπισης, λάμψης και εξασθένισης της χρωστικής αυτής της ουσίας είναι πράγματι εκπληκτικές , η εσφαλμένη ή υπερβολική χρήση του γλυκολικού οξέος μπορεί να καταστρέψει τον φραγμό του δέρματός σου.

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα συστατικό χημικής απολέπισης που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Αποτελεί μέρος της οικογένειας των άλφα-υδροξυοξέων (AHAs), η οποία περιλαμβάνει επίσης άλλα γνωστά συστατικά, όπως το γαλακτικό οξύ.

Το γλυκολικό οξύ έχει τα μικρότερα μόρια από όλα τα AHAs, επιτρέποντάς του να διεισδύει αποτελεσματικά στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι οι πιο ευαίσθητοι τύποι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το ανεχτούν.

Τι κάνει το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ, όπως και άλλα AHAs, δρα στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, χαλαρώνοντας και διαλύοντας το «τσιμέντο» ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα. Ως εκ τούτου, αναζωογονεί απαλά το δέρμα χωρίς να χρειάζεται τριβή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προϊόντα με βάση το οξύ αναφέρονται συχνά ως «χημικά απολεπιστικά», σε αντίθεση με τα παραδοσιακά «φυσικά απολεπιστικά» με βάση τους κόκκους, τα οποία μάλιστα πια θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ως η τελευταία επιλογή.

Jenny.Gr
IG @camilamorrone

Τα AHA είναι υδατοδιαλυτά, επομένως λειτουργούν καλά στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, τα οποία ονομάζουμε επιδερμίδα. Το γλυκολικό οξύ έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι έχει δερματική επιρροή, ενισχύοντας τα κύτταρα αναδιαμόρφωσης του κολλαγόνου που βοηθά στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων και ιδιότητες σταθεροποίησης των μελανοκυττάρων, που σημαίνει ότι λειτουργεί καλά και στη μελάγχρωση . Είναι ένα ευέλικτο multi-tasker συστατικό.

Πόσο γλυκολικό οξύ είναι πάρα πολύ;

Η τάση για «υπερ-απολέπιση» είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πολλές από τις δερματικές παθήσεις προκαλούνται εξαιτίας αυτού, διότι διαταράσσεται ο φραγμούς του δέρματος από την υπερβολική χρήση μιας σειράς προιόντων που δρουν ακριβώς για τον ίδιο σκοπό.

Στην ΕΕ, η ποσότητα «ενεργού οξέος» που επιτρέπεται σε ένα προϊόν οικιακής χρήσης είναι 10%. Οτιδήποτε ισχυρίζεται ότι έχει υψηλότερα επίπεδα είναι πιθανό να ρυθμιστεί με έναν αλκαλικό παράγοντα, κάτι που είναι αρκετά παραπλανητικό. Μερικές φορές αυτά ρυθμίζονται σε ένα επίπεδο που δεν αφήνει σχεδόν καθόλου ενεργό οξύ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.